"Za razliku od Kine, Zapad pucao sebi u glavu"

Kremlj tvrdi da ruske isporuke energije Kini bilježe stabilan rast

13895 pregleda 4 komentar(a)
Marija Zaharova, Foto: Rojters
Marija Zaharova, Foto: Rojters

Rusija je juče saopštila da je Zapad "pucao sebi u glavu" pokušavajući da ograniči energetski uvoz gasa i nafte iz Sibira zbog konflikta u Ukrajini, za razliku od Kine koja povećava isporuku energenata.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova, Marija Zaharova, kazala je da je strateško partnerstvo sa Kinom odoljelo pokušajima Zapada da posije razdor dok su SAD i njihovi evropski saveznici uništili svoj odnos sa Moskvom.

"Isporuke energije stabilno rastu: Kina zna šta hoće i ne želi da puca sebi u nogu. Dok su zapadno od Moskve pucali sebi u glavu", kazala je Zaharova novinarima. "Zapad je sebe izolovao od nas", kazala je ona.

Ona je kazala da EU ide "samoubilačkim" putem pokušavajući da diverzifikuje uvoz energije i isključi Rusiju, koja je snabdijevala Njemačku od Hladnog rata".

Zaharova je kazala da su ruski diplomatski resursi već preusmjereni iz Evrope, SAD i Kanade prema Aziji, Africi i bivšim sovjetskim republikama.

Predsjednik Vladimir Putin je kazao da su odnosi sa Kinom najbolji ikada i hvali strateško partnerstvo koje ima za cilj suzbijanje američkog uticaja.

Tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora kineski predsjednik Si Đinping kazao je Putinu da su Kina i Rusija spremne da nastave da podržavaju jedna drugu po pitanjima koja se tiču suštinskih interesa i velikih bojazni poput suvereniteta i bezbjednosti, prenijela je kineska državna televizija CCTV.

"Kineski predsjednik je istakao legitimitet ruskih postupaka za zaštitu njenih fundamentalnih nacionalnih interesa suočena sa izazovima za njenu bezbjednost koje su stvorile spoljašnje sile".

Ruski i kineski zvaničnici kažu da se SAD suočavaju sa izazovom prilagođavanja na svijet u kojem više neće biti neprikosnovena supersila.

Bonus video: