Tramp pritiskao Pensa da poništi izbore, iako je znao da nema ovlašćenja za to

"Majk Pens je rekao ne i odolio je pritisku. Znao je da je to nezakonito i pogrešno. Zbog hrabrosti je bio u izuzetnoj opasnosti", izjavio je Beni Tompson - predsjedavajući istražnog odbora iz redova demokrata, prenosi Glas Amerike

3959 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Bivši američki predsjednik Donald Tramp vršio je pritisak na potpredsjednika Majka Pensa da poništi rezultate izbora na kojima je Tramp poražen - uprkos tome što mu je više puta ukazano da Pens nema ovlašćenja za to.

To su saopštili nekadašnji pomoćnici bivšeg američkog potpredsjednika tokom pretresa pred odborom koji istražuje napad na američki Kongres 6. januara 2021.

"Majk Pens je rekao ne i odolio je pritisku. Znao je da je to nezakonito i pogrešno. Zbog hrabrosti je bio u izuzetnoj opasnosti", izjavio je Beni Tompson - predsjedavajući istražnog odbora iz redova demokrata, prenosi Glas Amerike.

Majkl Latig, penzionisani sudija iz redova republikanaca i savjetnik Majka Pensa, prvi je govorio tokom pretresa pred odborom Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Latig je rekao da bi proglašenje Trampove pobjede na predsedničkim izborima Sjedinjene Države gurnulo u stanje, kako se izrazio, približno revoluciji i ustavne krize.

"Takva kriza bila bi prva od nastanka Sjedinjenih Država. Vjerujem da bi odbor trebalo da istraži da li je koncept vladavine prava bio narušen prije nereda", detalji su izlaganja Majkla Latiga.

Prema njegovim riječima, tvrdnje Džona Istmena, bivšeg pravnog zastupnika Trampove kampanje da Pens može da odbaci rezultate brojanja elektorskih glasova - bile su netačne.

"Za to nije bilo nikakve osnove. Nikakve", rekao je Latig podsjećajući na navode Dvanaestog amandmana američkog Ustava koji, kako je naveo, to potvrđuje.

Donald Tramp je u više navrata odbacivao optužbe o nepočinstvima dok je, sa druge strane, ponavljao neutemeljene optužbe da je izborni poraz doživio isključivo zbog izborne prevare od koje je korist imao demokratski kandidat Bajden.

Bonus video: