Bajden potpisao "dvostranački zakon" - uvodi se stroža kontrola kupovine i posjedovanja oružja

"Isti zakonski predlog, koji su izradili senatori obje partije, ranije je usvojen u Senatu. Istog dana kada je i Vrhovni sud odlučio da olabavi propise za nošenje pištolja - te dvije odluke ilustruju koliko su Sjedinjene Američke Države podijeljene oko oružja"

14408 pregleda 3 komentar(a)
Bajden potpisuje novi zakon o bezbjednosti oružja, Foto: Reuters
Bajden potpisuje novi zakon o bezbjednosti oružja, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden potpisao je "dvostranački zakon" o bezbjednosti oružja - prvu veliku federalnu reformu oružja u posljednje tri decenije, javlja Rojters.

"Ovo je monumentalan dan", rekao je Bajden u Bijeloj kući.

Ovim zakonom uvodi se stroža kontrola kupovine i posjedovanja oružja u SAD, a predlog zakona uključuje odredbe koje pomažu državama da drže oružje van ruku onih za koje se smatra da predstavljaju opasnost za sebe ili druge, ali i da blokira prodaju oružja onima koji su osuđeni za zlostavljanje nevjenčanih partnera.

Ne zabranjuje prodaju jurišnih pušaka ili šaržera velikog kapaciteta.

Bajden priznao da je predlog zakona daleko ispod mjera kontrole oružja za koje se zalagao, ali je poručio.

"Ako bog da - to će spasiti mnogo života", rekao je Bajden tokom poptisivanja zakona.

Ranije je predstavnički dom američkog Kongresa usvojio predlog zakona o strožoj kontroli oružja koji je nakon toga poslat predsjedniku SAD, a dan ranije isti zakonski predlog, koji su izradili senatori obje partije, usvojen je u Senatu. Istog dana kada je i Vrhovni sud odlučio da olabavi propise za nošenje pištolja.

I te dvije odluke ilustruju koliko su Sjedinjene Američke Države podijeljene oko oružja.

"Dvostranački predlog će zaštititi Amerikance. Djeca u školi i cijele zajednice biće bezbjedniji zbog toga", rekao je ranije Bajden.

Bonus video: