Beč ponovo najbolji svjetski grad za život

Prošlogodišnji pobjednik novozelandski Okland, ispao je iz prvih 10 u 2022. i zauzeo je iznenađujuće 34. mjesto

8466 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Beča, Foto: Shutterstock
Detalj iz Beča, Foto: Shutterstock

Treći put u posljednjih pet godina Beč je u rangiranju "Economic Intelligence Unit-a" (EIU) zauzeo prvo mjesto kao najbolji grad za život u svijetu.

Kako piše "Euronews" na rang listi prvih deset dominirali su gradovi zapadne Evrope.

Među deset najboljih od gradova sa Starog kontinenta nalaze se Kopenhagen, Cirih, Ženeva, Frankfurt i Amsterdam.

Zanimljivo, prošlogodišnji pobjednik novozelandski Okland, ispao je iz prvih 10 u 2022. i zauzeo je iznenađujuće 34. mjesto.

Kada su u pitanju gradovi sa najlošijom kvalitetom za život na dnu liste nalaze se Damask u Siriji (172), Lagos u Nigeriji (171) i Tripoli u Libiji (170).

Za potrebe ovog istraživanja, britanski časopis "Ekonomist" svake godine uzima u obzir 140 gradova širom svijeta. Na rangiranje utiču različiti faktori kvaliteta života, poput zdravstvenog sistema, obrazovanja, kulture, infrastrukture, ali i socijalna bezbjednost, politička stabilnost i stopa kriminala.

EIU je upozorio da se polako rješava pandemija virusa Kovid-19, ali da se pojavila nova prijetnja po životnu sredinu nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru ove godine.

U izvještaju za 2022. nema rezultata za Kijev, jer je dopisnik EIU morao da odustane od istraživanja kada su izbile borbe.

Moskva i Sankt Peterburg su pali za 15 i 13 mjesta, a pad su zabilježili i gradovi koji se nalaze u blizini Ukrajine poput Budimpešte i Varšave, dodaje "Euronews".

Dest najboljih gradova za život

1. Beč (Austrija)

2. Kopenhagen (Danska)

3. Cirih (Švajcarska)

3. Kalgari (Kanada)

5. Vankuver (Kanada)

6. Ženeva (Švajcarska)

7. Frankfurt (Njemačka)

8. Toronto (Kanada)

9. Amsterdam (Holandija)

10. Osaka (Japan)

10. Melburn (Australija)

Bonus video: