pravo na posjedovanje naoružanja za mnoge je svetinja

Dokle ide američka opsesija oružjem?

Predsjednik Bajden je potpisao zakon kojim se otežava nabavka oružja, a prethodno je Vrhovni sud SAD proširio pravo na nošenje oružja u javnosti. U suštini, 18-godišnjak može i dalje da kupi oružje i nosi ga sobom

22444 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je u subotu zakon koji stručnjaci ocjenjuju kao kao najznačajnije pooštravanje zakona o oružju na saveznom nivou od sredine 1990-ih. Prethodno su ga usvojili Senat i Kongres.

Između ostalog, novi zakon predviđa intenzivniju provjeru kupaca oružja - mlađih od 21 godine.

Riječ je i o proširenju zakona pojednih saveznih država koji omogućavaju oduzimanje oružja od potencijalno opasnih ljudi. Takođe će i ilegalna trgovina oružjem će biti kažnjiva na saveznom nivou.

Pored toga, milijarde američkih dolara treba da se ulože u programe zaštite mentalnog zdravlja i borbe protiv nasilja. Sredstva su namijenjena i za obezbjeđenje škola. Naime - mnogi republikanci tvrde da je porast napada oružjem posljedica porasta mentalnih bolesti, a ne dostupnosti oružja.

Do relativno brze, mada mlake izmjene zakona došlo je nakon nedavnih masovnih ubistava u gradu Bafalo u državi Njujork i osnovnoj školi u gradu Uvaldeu u Teksasu, u kojima je život izgubila 31 osoba.

Poslije svakog masakra, ponavlja se ista matrica. Zagovornici oružja i republikanci preporučuju obučavanje nastavnika da se brane, veće obezbjeđenje na svim javnim mjestima, a građanima da nose više oružja. Protivnici oružja i demokrate, s druge strane, pozivaju na strože zakone i propise, kao na primjer, zabranu automatskih pušaka.

Odluka vrhovnog suda

A takođe ove sedmice, prije samo nekoliko dana Vrhovni sud SAD je - proširio pravo na nošenje oružja u javnosti. Vrhovni sud je poništio više od 100 godina star zakon države Njujork na osnovu kojeg je odužje moglo da se nosi skriveno i van kuće - samo radi dobro utemeljenog razloga samoodbrane. Proces su pokrenula dvojica muškarca.

Slični zakoni postoje u Kaliforniji, Nju Džersiju, Masačusetsu, Merilendu, u distriktu Kolumbija i na Havajima. U drugim djelovima SAD jedva da postoje ograničenja.

Oružje je za mnoge Amerikance svetinja

Pravo na posjedovanje oružja zapisano je u američkom Ustavu. Do sada se niko nije usudio da se suprotstavi ovom propisu koje stoji u čuvenom Drugom amandmanu. Pisan je u vrijeme kada su se Sjedinjene Države sastojale od nerazvijenih teritorija i kada su građani živeli u divljini, daleko od naseljenih područja.

Automatske puške tada nisu ni postojale, ali je pravo svakog građanina da ima oružje do danas ostalo. Ovo pravilo je sveto za mnoge Amerikance.

Posebno za konzervativno-desnu Republikansku partiju, kojoj su najviše privrženi hrišćani koji se zalažu za tradicionalne vrijednosti.

A tu je i Nacionalno udruženje za oružje (NRA), koje se uspješno protivi svakom pokušaju da se regulišu propisi za držanje oružja kroz agresivne kampanje lobiranja.

Ne može vatrena voda, ali može vatreno oružje

Vatreni okršaji su u SAD dio svakodnevice. U Sjedinjenim Državama porodice nerijetko za Božićne praznike poziraju sa svojim privatnim arsenalom oružja. U ovoj zemlji je moguće kupiti alkohol tek sa 21 godinom - a oružje već sa 18 godina.

Upravo je toliko godina imao masovni ubica iz Uvaldea, koji je ubrzo nakon što je postao punoletan kupio dvije automatske puške kojima je počinio masakr u školi.

Najviše oružja po glavi stanovnika

Dok mnoge zemlje zahtevaju opsežne procedure za dobijanje oružja – obuku, licence i tone dokumenata – u mnogim američkim državama je veoma lako nabaviti oružje.

Često je dovoljno samo popuniti formular na licu mjesta u radnji. U radnjama se zatim obavlja instant provjera, gdje se lični podaci provjeravaju u bazi podataka kako bi se eventualno pokazala kriminalna prošlost. Rijetko kome bude odbijen zahtjev za kupovinu oružja. Stopa iznosi 0,5 odsto. Na sajmovima oružja, koji se održavaju širom zemlje svakog vikenda, propisi su još labaviji.

U SAD ima više komada oruža u rukama civila nego stanovnika - 120 na komada oružja 100 stanovnika.

Po tome su SAD prve u svijetu. Daleko iza na drugom mjestu je zemlja u kojoj već godinama vlada građanski rat, naime Jemen i to sa 52 komada oružja na 100 stanovnika.

SAD čine tek 4 odsto svjetske populacije, ali prema podacima imaju udio od čak 40 odsto u civilnom posjedovanju oružja.

Dnevno - više od 50 ubistava vatrenim oružjem

Prema najnovijim podacima američkog Centra za prevenciju bolesti (CDC), u SAD je 2020. vatrenim oružjem ubijeno oko 20.000 ljudi - to je više od 50 dnevno.

Te godine je po prvi put zabilježen crni rekord: uzrok smrti broj jedan kod djece i adolescenata u SAD je bilo vatreno oružje - čak ispred saobraćajnih nesreća.

Prošle 2021. je broj tako uzrokovanih smrtnih slučajeva porastao na 21.000.

Te godine je federalna policija, FBI, zabilježila 61 masakr, u kojima je ubica koristio automatsko oružje. To je u prosjeku jedno masovno ubistvo svakih šest dana.

Među tim napadima je bilo i dosta ubistava u školama. Činjenica da su sada u SAD-u dostupne školske torbe za učenike, koje ih štite od metaka, govori za sebe.

Presudi Vrhonvog suda, a i zakonu koji je potpisao Bajden i koji bi trebalo da stupi na snagu sredinom jula - obradovali su se prodavci oružja u SAD, jer kažu, povećaće će se tržište.