Putin prvi put od početka rata u Ukrajini putuje izvan Rusije

Ruski predsjednik će posjetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se na razgovorima u Moskvi sastati s indonezijskim predsjednikom Jokom Vidodom

9887 pregleda 1 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin ove sedmice će posjetiti dvije bivše sovjetske države u središnjoj Aziji, izvijestila je ruska državna televizija, što je prvo putovanje ruskog čelnika u inostranstvo otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

U ruskoj invaziji, koja je započela 24. februara, ubijene su hiljade ljudi, raseljeni milioni, a Moskva se našla pod ozbiljnim finansijskim sankcijama Zapada za koje Putin kaže da su podstakle jačanje trgovinskih veza Rusije s drugim silama kao što su Kina, Indija i Iran.

Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Rosija1 iz Kremlja, rekao je da će Putin posjetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se na razgovorima u Moskvi sastati s indonezijskim predsjednikom Jokom Vidodom, prenosi Hina.

Putin će se u Dušanbeu sastati s tadžikistanskim predsjednikom Imomalijem Rakhmonom, bliskim ruskim saveznikom i najdugovječnijim vladarom bivše sovjetske države. U Ašgabatu će prisustvovati samitu kaspijskih država, uključujući čelnike Azerbejdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana, rekao je Zarubin.

Posljednje poznato Putinovo putovanje izvan Rusije bila je posjeta Pekingu početkom februara. Tada su ruski lider i kineski predsjednik Si Đinping predstavili “sporazum o prijateljstvu bez ograničenja”, samo nekoliko sati prije nego što su prisustvovali ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Bonus video: