Vratiti na tržište naftu Irana i Venecuele

Francuska predlaže razmatranje svih opcija za ublažavanje ruskog energetskog stiska

6994 pregleda 4 komentar(a)
Sa samita G7 u Njemačkoj, Foto: Rojters
Sa samita G7 u Njemačkoj, Foto: Rojters

Međunarodna zajednica treba da razmotri sve opcije kako bi olabavila ruski stisak po pitanju energetskih zaliha, koji je doveo do rasta cijena, uključujući i pregovore sa državama proizvođačima poput Irana i Venecuele, kazao je juče zvaničnik iz kabineta francuskog predsjednika. Venecuela je pod američkim naftnim sankcijama od 2019, i mogla bi preusmjeriti svoju naftu ako bi sankcije bile ukinute, navodi Rojters.

Indirektni razgovori između Irana i SAD za oživljavanje nuklearnog sporazuma koji bi mogli dovesti do ukidanja sankcija Teheranu i obnove naftnog izvoza su u zastoju od marta, ali bi trebalo da uskoro budu obnovljeni u Dohi.

”To su drugi resursi koje treba razmotriti”, kazao je francuski zvaničnik na marginama samita G7 u Njemačkoj.

Sporna tema između Irana i SAD više nije vezana za nuklearni dosije već za američke sankcije zbog terorizma, kazao je on. “Dakle taj čvor treba raspetljati ako je moguće... kako bi se iranska nafta vratila na tržište”, kazao je zvaničnik za Rojters. “Imamo i venecuelansku naftu koju takođe treba vratiti na tržište”.

Ranije juče Evropska unija je upozorila da su “ozbiljni poremećaji” u snabdijevanju gasom vrlo vjerovatni i pozvala države članice da ažuriraju planove za vanredne situacije i da koriste druga goriva kako bi štedile gas.

”Uradili smo puno kako bismo se pripremili za ovo. Sada je vrijeme da pojačamo napore”, kazala je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Evropska komisija će sljedećeg mjeseca predstaviti plan za EU države u cilju koordinisanja njihovih priprema za nove šokove u snabdijevanju gasom, pošto je Rusija već prekinula ili smanjila isporuke u 12 od 27 članica bloka.

Plan će sadržati mjere za smanjenje potražnje i identifikovati ključne sektore gdje bi smanjenje potražnje poremetilo lance snabdijevanja. Građani su prema pravilima EU označeni kao “zaštićeni potrošači” gasa i biće zaštićeni od ograničenja, kazala je Simsonova.

Bonus video: