Kina smanjila dane boravka u karantinu za putnike koji stižu iz inostranstva

Novi propisi predstavljaju veliku promjenu u kineskim restrikcijama za ulaz, pošto zemlja slijedi strogu strategiju nula kovida od početka pandemije

1917 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Karantin za putnike koji stižu iz inostranstva u Kinu smanjen je sa oko 21 na sedam dana u hotelu i tri dana kućnog nadzora, javila je danas Nacionalna zdravstvena komisija.

Novi propisi predstavljaju veliku promjenu u kineskim restrikcijama za ulaz, pošto zemlja slijedi strogu strategiju nula kovida od početka pandemije.

Peking je zatvorio međunarodne granice kada je počeo da se širi koronavirus i broj letova koji stižu u Kinu ostao je vrlo ograničen da bi se smanjio broj uvezenih slučajeva zaraze.

Posljednje dvije godine putnici koji stižu iz inostranstva morali su da se podvrgnu skupom karantinu u hotelu ili u za to određenim centrima.

Prema novoj politici kontrole i spriječavanja kovida ovaj takozvani centralizovan karantin je skraćen na sedam dana.

Od aprila sve veći broj gradova među kojima i Peking u maju već su skratili na deset dana karantin za dolaske iz inostranstva.

Rijetki međnarodni letovi su međutim često otkazivani pošto Peking primjenjuje sistem prekida veza kada se detektuje određen broj pozitivnih putnika.

Novi propisi se primjenjuju takođe na ljude označene kao kontaktne osobe unutar Kine, gdje se strogi karantin uvodi u kvartovima u kojima su zabilježeni slučajevi pozitivnih na virus.

Bonus video: