Broj žrtava među migrantima pronađenim u kamionu u Teksasu porastao na 50, Abot okrivio Bajdena

Radnik iz San Antonija čuo je pozive za pomoć iz kamiona oko šest ujutru i otkrio užasnu scenu, rekao je šef policije Vilijem Mekmanus

1936 pregleda 2 komentar(a)
Policija na mjestu događaja, Foto: Reuters
Policija na mjestu događaja, Foto: Reuters

Broj žrtava među migrantima koji su pronađeni u napuštenoj prikolici kamiona u San Antoniju, u Teksasu, porastao je na 50, saopštio je u utorak predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, a prenosi agencija Rojters.

Glas Amerike prenosi da je 16 migranata hospitalizovano, uključujući i četvoro djece. Bili su dehidrirani, a u prikolici nije pronađena voda, na temperaturi od 39 stepeni Celzijusa .

"Želim da izrazim saučešće porodicama žrtava ove katastrofe", rekao je Lopez Obrador.

Meksički šef diplomatije Marselo Ebrard tvitovao je da su među žrtvama identifikovana 22 Meksikanca, sedam državljana Gvatemale i dva Hondurasa.

Još nema informacija o nacionalosti preostalih preminulih, rekli su meksički zvaničnici.

Radnik iz San Antonija čuo je pozive za pomoć iz kamiona oko šest ujutru i otkrio užasnu scenu, rekao je šef policije Vilijem Mekmanus.

Gradonačelnik San Antonija Ron Nirenberg kazao je da su "svi poginuli vjerovatno imali porodice i pokušavali da nađu bolji život".

Ovo je jedna od najsmrtonosnijih migratnskih tragedija. Hiljade ljudi su već stradale pokušavajući iz Meksika, Hondurasa, El Salvadora da stignu u SAD.

Jedna od skorijih tragedija je i utapanje dvogodišnje djevojčice i njenog oca u rijeci Rio Grande, kada su htjeli da pređu u SAD.

Južni Teksas je već duže vrijeme mjesto gdje se ilegalno prelazi granica. Migranti se krijumčare u vozilima koje prolaze kontrolu granične policije u San Antoniju.

Nadležni su rekli da su migranti vjerovatno stradali od toplotnog udara i iscrpljenosti, te da nije bilo rashladnog uređaja, iako je riječ o hladnjači. Ali, temperature napolju su veoma visoke, idu i do 40 stepeni.

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot, na Tviteru je krivicu svalio na predsjednika SAD.

"Ove smrti idu na Bajdenov račun i njegove politke otvorenih granica", kaže Abot.

Migranti, uglavnom iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, bili su izbacivani iz SAD više od dva miliona puta zbog toga što tokom pandemije nisu imali pravo da traže azil. Ali, ništa ih nije sprečavalo da pokušavaju ponovo da pređu u SAD, jer ne bi trpjeli nikakve posljedice ako budu uhvaćeni u ilegalnom prelasku granice.

Američka služba za granice i carine saopštila je da je u periodu od septembra 2019. do septembra 2020. na jugozapadnoj granici SAD poginulo 557 migranata, što je duplo više nego u godini pre toga i najveći broj stradalih od 1998. Većina smrti je bila uzrokovana toplotnim udarima.

Bonus video: