SAD najavile nove sankcije za 29 osoba i 70 ruskih firmi povezanih sa odbrambenom industrijom Kremlja

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen rekla je da će sankcije degradirati sposobnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina i otežati njegov rat protiv Ukrajine

1907 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države (SAD) su najavile nove sankcije za 29 pojedinaca i 70 ruskih firmi povezanih sa odbrambenom industrijom Kremlja, kao kaznu za rusku invaziju na Ukrajinu.

Među sankcionisanim kompanijama su državni Rostek (Rostec), državni odbrambeni konglomerat, i njegove povezane kompanije.

Taj potez je usledio u kombinaciji sa najavom Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) o zabrani uvoza ruskog zlata i ograničenjima cijena ruske nafte.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen rekla je da će sankcije degradirati sposobnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina i otežati njegov rat protiv Ukrajine.

SAD i Španija potpisale deklaraciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu

SAD i Španija potpisale su danas zajedničku deklaraciju o osudi ruske invazije na Ukrajinu.

U deklaraciji se navodi da je ruska invazija "suštinski promijenila globalno strateško okruženje", i da je ruska agresija "najdirektnija prijetnja transatlantskoj bezbjednosti i globalnoj stabilnosti od kraja Hladnog rata".

Dvije zemlje su takođe istakle partnerstvo u savezu NATO i izrazile posvećenost bezbjednoj i uređenoj migraciji.

U deklaraciji piše da će SAD i Španija raditi na jačanju legalnih puteva migracije, posebno na Karibima i u Latinskoj Americi.

Dodaje se da zemlje prepoznaju značaj saradnje po pitanju "neregularne" migracije iz Sjeverne Afrike, koje za Španiju predstavljaju veliki problem.

Bonus video: