Parlament Izraela će se danas raspustiti, Lapid preuzima funkciju premijera

Lapid i Benet su prošle nedjelje objavili da koalicija više nije održiva

760 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izraelski parlament Kneset će se, kako se očekuje, danas raspustiti čime će se okončati mandat premijera Naftalija Beneta i njegove vlade, a to će izazvati pete izbore za manje od četiri godine.

Izbori bi mogli vratiti na vlast bivšeg premijera Benjamina Netanjahua.

Kneset će se raspustiti ako se u posljednjem trenutku ne postigne dogovor o spasavanju Benetove koalicije ili se ne obrazuje nova vlada u postojećem parlamentu.

Mandat Benetove koalicije od osam ideološki različitih partija, koja je izabrana prošle godine, trebalo bi da se okonča u ponoć i da premijer postane njegov glavni koalicioni partner Jair Lapid.

Taj bivši TV voditelj predvodiće privremenu vladu do izbora koji se planiraju za kraj oktobra ili početak novembra.

Benetova koalicija obrazovana je u junu prošle godine i zahvaljujući tome prevaziđen je politički zastoj bez presedana i okončana dugogodišnja vladavina Netanjahua, te usvojen prvi državni budžet od 2018.

Netanjahu sada obećava pobjedu na novim izborima, ali mu neće biti nimalo lako da obrazuje parlamentarnu većinu, pokazuju ispitivanja javnog mnjenja.

Njemu se trenutno sudi za korupciju, a on poriče sve optužbe.

Blok protiv Netanjahua će po svoj prilici predvoditi Lapid, vođa partije centra Ješ atid (Ima budućnosti). Kada je ušao u politiku prije jednu deceniju nije smatran favoritom ,ali je od tada mnoge iznenadio svojom političkom vještinom.

Lapid i Benet su prošle nedjelje objavili da koalicija više nije održiva.

Uz to je Lapid težio da predstavi moguć Netanjahuov povratak kao nacionalnu prijetnju.

"Ono što je potrebno da uradimo danas je da se vratimo konceptu jedinstva Izraela, da ne dopustimo da nas mračne sile razdvoje iznutra", rekao je Lapid.

I mada se raspuštanje parlamenta smatra sasvim izvjesnim nijesu isključena iznenađenja u posljednjem trenutku, imajući u vidu nestabilnu političku klimu u Izraelu.

Izraelski novinari međutim ocjenjuju da su opcije za izbjegavanje izbora sve manje,a to znači da će Lapid postati privremeni premijer u ponoć poslije konačnog usvajanja zakona o raspuštanju Kneseta.

Benet, religiozni nacionalista, predvodio je koaliciju desničara, centrista, ljevičara i prvi put u 74 godine dugoj istoriji Izraela jedne arapske partije.

Ta koalicija, ujedinjena u želji da zbaci Netanjahua i prekine ciklus izbora bez jasnog pobjednika, bila je ugrožena od početka zbog ideoloških podjela.

Konačan neuspjeh bio je pokušaj da se produži važenje izraelskih zakona za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali. Neki arapski poslanici u koaliciji su odbili da glasaju "za" jer bi to značilo de fakto podržavanje 55 godina duge okupacije.

Benet koji podržava jevrejske naseljenike nije mogao da dozvoli da istekne važnost zakona. Ako se Kneset raspusti prije 30 .juna važenje zakona će privremeno biti produženo.

Bonus video: