"Ograničavanje abortusa vodi žene i djevojčice ka nebezbjednim abortusima koji rezultiraju komplikacijama, čak i smrću"

Gebrejesus je izjavio da decenije naučnih podataka dokazuju da pristup bezbjednom i legalnom abortusu spašava živote

6169 pregleda 0 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Reuters
Gebrejesus, Foto: Reuters

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus kritikovao je danas odluku Vrhovnog suda SAD da poništi presudu kojom se daje pravo na abortus nazivajući odluku "neuspjehom" koji bi mogao koštati žitvote.

Gebrejesus je izjavio da decenije naučnih podataka dokazuju da pristup bezbjednom i legalnom abortusu spašava živote.

"Dokazi su neoborivi. Ograničavanje abortusa vodi žene i djevojčice ka nebezbjednim abortusima koji rezultiraju komplikacijama, čak i smrću", rekao je on.

On je rekao da bezbjedan abortus treba shvatiti kao zdravstvenu zaštitu i upozorio da bi ograničavanje pristupa nesrazmjerno pogodilo žene iz najsiromašnijih i najmarginalizovanijih zajednica.

"Nismo očekivali ovo od SAD", rekao je Gebrejesus dodajući da brine da je odluka Vrhovnog suda "korak unazad".

Glavna naučnica SZO Sumija Svaminatan izjavila je da je stav zdravstvene agencije UN o abortusu zasnovan na decenijama prikupljanim podacima iz brojnih zemalja.

"Znam iz sopstvenog iskustva, radeći u Indiji, da je pristup bezbjednom abortusu spasonosna mjera. Uskraćivanje ženi pristupu abortusu je kao da se nekome uskraćuje lijek koji spasava život", rekla je ona.

Ona je rekla da bi zabrane abortusa malo doprinijele smanjenju broja procedura, dok će se žene koje se podvrgnu nebezbjednim abortusima izložitu riziku od razvoja fatalnih infekcija krvi.