Bajden: Sudska odluka o abortusu "destabilizujuća", izmijeniti senatsku proceduru

Poslije odluke Vrhovnog suda da ukine presudu u slučaju Ro protiv Vejda kojom je legalizovan abortus širom SAD, o tom pitanju bi sada trebalo da odlučuju pojedinačne države. Očekuje se da će u gotovo polovini abortus biti zabranjen ili će biti uvedene oštre restrikcije

7005 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je da je odluka Vrhovnog suda kojom je ukinuto ustavno pravo na abortus "destabilizujuća", ali da ne utiče na američku poziciju u svijetu.

Bajden je govorio na konferenciji za novinare na kraju petodnevne evropske turneje u okviru koje se sastao sa NATO saveznicima na samitu u Madridu i liderima G7 u Bavarskim Alpima, dok se Amerika i dalje suočava sa posljedicama prošlonedjeljne odluke najviše sudske instance u zemlji, prenosi agencija Asošijeted pres.

"Amerika je u boljoj poziciji da bude svjetski lider nekog ikada ranije. Međutim, jedna stvar koja je destabilizujuća je nečuveno ponašanje Vrhovnog suda Sjedinjenih Država koji nije samo ukinuo presudu u slučaju Ro protiv Vejda, već i u suštini doveo u pitanje pravno na privatnost. Mogu da razumijem zašto su Amerikanci nezadovoljni onim što je uradio Vrhovni sud", poručio je Bajden.

Takođe je naglasio da bi podržao izmjenu filibastera - procedure u Senatu prema kojoj je potrebno 60 glasova za usvajanje većine zakona - da bi se omogućilo usvajanje predloga o zaštiti prava na abortus na nacionalnom nivou prostom većinom. Međutim, demokrate nemaju dovoljno glasova u Senatu za ukidanje filibastera, prenosi Glas Amerike.

Bajden je naglasio da "moramo usvojiti zakone o pravu na abortus u svih 50 američkih država".

"Ako filibaster bude prepreka tome, kao kada je riječ o biračkim pravima, onda bi trebalo da postoji izuzetak iz te procedure za ovu akciju", rekao je Bajden.

Takođe je najavio da će sa guvernerima država razgovarati o pravu na abortus.

Poslije odluke Vrhovnog suda da ukine presudu u slučaju Ro protiv Vejda kojom je legalizovan abortus širom SAD, o tom pitanju bi sada trebalo da odlučuju pojedinačne države. Očekuje se da će u gotovo polovini abortus biti zabranjen ili će biti uvedene oštre restrikcije.

Bonus video: