Sudovi na Floridi i u Kentakiju blokirali primjenu zakona o zabrani abortusa

U Talahasiju, na Floridi, sudija okružnog suda je prihvatio zahtjev organizacija za zaštitu prava na abortus da se privremeno obustavi primjena zakona koji zabranjuje taj zahvat poslije 15. nedjelje trudnoće

4266 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudije u američkim državama Florida i u Kentaki u četvrtak su preduzele mjere da spriječe te države da primijene zakone o zabrani abortusa ili restrikcije nakon što je Vrhovni sud prošle nedjelje ukinuo ustavno pravo na prekid trudnoće, poništavanjem presude u slučaju Ro protiv Vejda iz 1973. godine, piše Glas Amerike.

U Talahasiju, na Floridi, sudija okružnog suda je prihvatio zahtjev organizacija za zaštitu prava na abortus da se privremeno obustavi primjena zakona koji zabranjuje taj zahvat poslije 15. nedjelje trudnoće.

Sudija je zaključio da se zakonom krši pravo na privatnost garantovano državnim ustavom koje po procjeni suda obuhvata i pravo na abortus. Lokalne vlasti najavile su da će uložiti žalbu na odluku suda.

U Kentakiju, okružni sudija izdao je privremenu uredbu kojom se državne vlasti sprečavaju da sprovode zabranu usvojenu 2019. godine, a koja je stupila na snagu poslije odluke najviše sudske instance u zemlji.

U međuvremenu, Vrhovni sud je u četvrtak odbacio presude nižih federalnih sudova kojima su poništena ograničenja na abortus u Arizoni, Arkanzasu i Indijani, a koje su bile zasnovane odluci iz slučaja Ro kojom je abortus legalizovan na nacionalnom nivou.

Odluke na Floridi i i u Kentakiju donesene su u trenutku kada grupe za zaštitu prava na abortus pokušavaju da sudskim tužbama očuvaju pravo žena na prekid trudnoće nakon nedavne odluke konzervativne većine u Vrhovnom sudu.

Prema toj odluci, pojedinačne države imaju pravo da zabrane, ograniče ili dozvole abortuse.

Zabrane i restrikcije će stupiti na snagu ili je to planirano u 22 države, među kojima je i 13 poput Kentakija gdje bi zakoni trebalo da stupe na snagu odmah poslije odluke Vrhovnog suda, pokazuju podaci istraživačke organizacije "Guttmacher Institute", a prenosi agencija Rojters.

Sudovi u Teksasu, Luizijani i Juti takođe su privremeno blokirali sprovođenje zabrana u tim državama, a aktivisti i klinike traže slične mjere u Ajdahu, Ohaju, Misisipiju i Zapadnoj Virdžiniji.

Sudske odluke omogućile su klinikama za abortus da nastave da rade.

"Odlaganje spasava živote. Što u tim državama duže bude dostupan bezbjedan abortus, to će i biti ukazana pomoć većem broju osoba koje žele da prekinu trudnoću", kaže Sima Mohapatra, profesorka za zdravstvena pitanja na jednom univerzitetu u Teksasu

Međutim, dugoročno, šanse za uspjeh pristalica prava na abortus nisu velike.

U najvišim sudovima u mnogima od tih država, u većini su konzervativne sudije koje bi mogle budu naklonjenije uvođenju restrikcija na pristup abortusu.