Palestinci se slabo uzdaju u Bajdena

Američki zvaničnici odbacuju tvrdnje da je administracija prekršila obećanja i ukazuju na promjene nakon prekida odnosa tokom Trampovog mandata

5939 pregleda 0 komentar(a)
Iz grada Hebron na Zapadnoj obali, Foto: Rojters
Iz grada Hebron na Zapadnoj obali, Foto: Rojters

Dok Sjedinjene Države nastoje da ojačaju vojne veze između Izraela i arapskih država, Palestinci sa sve većom malodušnošću iščekuju prvu posjetu predsjednika Džoa Bajdena nakon niza prekršenih obećanja Vašingtona.

Palestinci kažu da su ostali neuslišeni zahtjevi za ponovno otvaranje američkog konzulata u istočnom Jerusalimu, koji je zatvorio bivši predsjednik Donald Tramp, ili za ukidanje klasifikacije Palestinske oslobodilačke organizacije kao terorističke.

“Nemamo iluzija da će posjeta dovesti do političkog napretka. Slušaćemo još obećanja i obećanja”, rekao je Rojtersu visoki palestinski zvaničnik. “Ova posjeta se odnosi na normalizaciju veza između Izraela i arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju.”

Bajden će posjetiti Izrael i Zapadnu obalu, sastati se s izraelskim liderima i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, kao i Saudijsku Arabiju od 13. do 16. jula.

Portparol američke Kancelarije za palestinska pitanja rekao je da Vašington vjeruje da je dvodržavno rješenje države najbolji način za Izrael i Palestince da riješe sukob koji traje generacijama.

Dodao je da je posvećen ponovnom otvaranju konzulata, što Palestinci vide kao implicitno priznanje statusa istočnog Jerusalima kao glavnog grada buduće palestinske države na teritoriji koju je Izrael okupirao u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

U telefonskom razgovoru s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u četvrtak, Abas je pozvao administraciju da izvrši pritisak na Izrael da sačuva istorijski status kvo u istočnom Jerusalimu i tamošnjem kompleksu džamije Al-Aksa. Izrael odbacuje navode da pokušava da promijeni status kvo.

Palestinci takođe kažu da nastavak aktivnosti Izraela na naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali slabi svaku nadu za održivu palestinsku državu.

“Abas je rekao Blinkenu da situacija ne može da se nastavi ovako”, rekao je taj zvaničnik.

Sa jučerašnjih protesta Palestinaca protiv izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali
Sa jučerašnjih protesta Palestinaca protiv izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali foto: Reuters

Američki zvaničnici odbacuju tvrdnju da je Bajdenova administracija prekršila obećanja Palestincima i ukazuju na promjene nakon prekida odnosa tokom Trampovog mandata. Oni kažu da bi ponovno otvaranje konzulata zahtijevalo saradnju Izraela i da bi uklanjanje terorističke oznake PLO zahtijevalo da Palestinska uprava preduzme korake koje do sada nije napravila.

Uprkos palestinskom razočarenju, oni ističu da je Bajden ponovo pokrenuo pomoć i ponovo otvorio linije komunikacije. Administracija je takođe kritikovala proširenje izraelskih naselja kao protivurječno izgledima za mir, nakon što je Trampova vlada signalizirala prihvatanje takvih aktivnosti.

Međutim, intenzivan fokus na jačanju bezbjednosne saradnje između Izraela i arapskih zemalja koje su u savezu sa SAD kako bi se suočili s potencijalnom prijetnjom od Irana, značio bi da je svaki korak ka širem rješenju palestinskog pitanja još daleko, smatra Talal Okal, politički analitičar u Gazi.

“Bajden neće učiniti ništa da promijeni postojeću realnost. Nema izgleda za rješenje palestinsko-izraelskog sukoba”, izjavio je za Rojters.

Intenzivan fokus na jačanju bezbjednosne saradnje između Izraela i arapskih zemalja, koje su u savezu sa SAD kako bi se suočili s potencijalnom prijetnjom od Irana, značio bi da je svaki korak ka širem rješenju palestinskog pitanja još daleko

Do posete Bajdena dolazi usred spekulacija o budućnosti Abasa, 86-godišnjeg strastvenog pušača s istorijom zdravstvenih problema koji vlada dekretom od 2005. godine, kada su održani posljednji palestinski izbori, piše Rojters.

Palestinska uprava, koja ima ograničenu samoupravu u djelovima Zapadne obale, dobila je podsticaj prošlog mjeseca kada je Evropska unija pristala da obnovi finansiranje zamrznuto zbog spora oko udžbenika.

Na Izrael je takođe pojačan pritisak, i od Bajdenove administracije, za akciju u vezi s ubistvom novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh dok je izvještavala o napadu izraelske vojske u gradu Dženin na Zapadnoj obali.

Međutim, dalji napredak komplikuju previranja koja su dovela do pada koalicione vlade izraelskog premijera Naftalija Beneta, a izbori su sada zakazani za 1. novembar.

S obzirom na to da predstoji neizvjestan politički put, mala je vjerovatnoća da će biti nešto više od minimuma američke ekonomske pomoći Palestincima, izjavio je politički analitičar Hani Al-Masri.

“Nade, ako ih je bilo, raspršene su novim promjenama u Izraelu, u vladi i parlamentu.”

HRV: Palestinci muče zatočene kritičare

Palestinske vlasti na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi proizvoljno hapse i sistematski muče kritičare i protivnike, navodi se u izvještaju Hjuman rajts voča (HRV).

Ova međunarodna grupa za ljudska prava pozvala je u četvrtak donatore da smanje finansiranje palestinskih bezbjednosnih snaga i da Međunarodni krivični sud otvori istragu protiv ljudi umiješanih u zlostavljanja koja bi, kako je saopšteno, mogla predstavljati zločine protiv čovječnosti.

Izvještaj je objavljen godinu dana nakon što je Nizar Banat, istaknuti kritičar palestinskog predsjednika Abasa, na smrt pretučen u pritvoru. Njegova smrt izazvala je višednevne proteste na Zapadnoj obali koje su palestinske snage bezbjednosti nasilno ugušile.

Omar Šakir
Omar Šakirfoto: Reuters

“Više od godinu dana nakon što su na smrt pretukli Nizara Banata, palestinske vlasti nastavljaju da hapse i muče kritičare i protivnike”, rekao je Omar Šakir, direktor za Izrael i Palestinu u Hjuman rajts voču.

“Sistematsko zlostavljanje od strane Palestinske uprave i Hamasa čini ključni dio represije nad palestinskim narodom.”

Palestinska uprava i militantna grupa Hamas odbacuju tvrdnje o sistematskom zlostavljanju.

Bonus video: