Palestinci predali metak kojim je ubijena novinarka Al Džazire američkim stručnjacima

Abu Akleh, dopisnica koja je bila poznata širom arapskog svijeta, ubijena je dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu 11. maja u izbjegličkom kampu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali

4472 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Palestinske vlasti saopštile su da su američkim forenzičkim stručnjacima dale metak kojim je ubijena novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh, preduzimajući korak ka rješavanju sukoba sa Izraelom oko istrage njene smrti.

Abu Akleh, dopisnica koja je bila poznata širom arapskog svijeta, ubijena je dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu 11. maja u izbjegličkom kampu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinci, zajedno sa njenim kolegama koji su bili na licu mjesta, kažu da je ubijena od izraelske vatre.

Izraelska vojska kaže da se novinarka našla u unakrsnoj vatri u borbi sa palestinskim naoružanim napadačima i da je nemoguće utvrditi koja ju je strana ubila bez analize metka.

Palestinci su predali metak SAD-u, rekavši da ne vjeruju Izraelu. Palestinski državni tužilac Akram al-Khatib rekao je da je metak dat američkim stručnjacima „radi tehničke analize“.

Al-Khatib je rekao da Palestinci pozdravljaju učešće bilo kojeg međunarodnog tijela u utvrđivanju istine.

Nema inforacija šta bi američki stručnjaci mogli otkriti bez proučavanja izraelskog oružja iz kog Izrael tvrdi da je možda ispaljen hitac.

Bonus video: