"evropa ostaje najpogođeniji region virusom sa 85 odsto slučajeva"

SZO: Potvrđeno više od 5.000 slučajeva majmunskih boginja

"SZO nastavlja da traži od zemalja da pridaju posebnu pažnju slučajevima majmunskih boginja da bismo pokušali da ograničimo zaražavanje", rekla je Fadela Šaib (Chaib) na konferenciji za novinare u Ženevi

2152 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada je zabilježila 5.322 slučaja majmunskih boginja potvrđenih u laboratoriji, što je povećanje od više od 50 odsto u odnosu na prethodni bilans od 22, juna, i samo jedan smrtni slučaj, izjavila je danas portparolka organizacije.

"SZO nastavlja da traži od zemalja da pridaju posebnu pažnju slučajevima majmunskih boginja da bismo pokušali da ograničimo zaražavanje", rekla je Fadela Šaib (Chaib) na konferenciji za novinare u Ženevi.

Za sada nije predviđen drugi sastanak komiteta SZO za hitna pitanja na tu temu, poslije prvog sastanka održanog 23. juna.

SZO je ocijenila prošle nedjelje da sadašnji porast broja zaraženih iako je zabrinjavajući ne predstavlja javnu hitnu zdravstvenu situaciju međunarodnog dometa, što je najviši nivo uzbune te organizacije.

Broj slučajeva je jako porastao posljednjih dana, najnoviji bilans od 30. juna predstavlja povećanje od 55,9 odsto u odnosu na prethodni bilans napravljen osam dana ranije kada je zabilježeno 3.413 slučajeva.

Evropa ostaje daleko najpogođeniji region virusom sa 85 odsto slučajeva i 53 pogođene zemlje.