"Palestina odbacuje SAD-ovo 'skidanje odgovornosti sa izraelskih okupacionih snaga' za ubistvo Širin Abu Akleh"

"Kontekst u kojem se zločin dogodio, kao i forenzičko ispitivanje glavnog tužioca Države Palestine i nekoliko nezavisnih izvještaja zaključili su da su izraelski okupacioni vojnici namjerno ciljali Širin Abu Akleh zajedno sa drugim novinarima"

2592 pregleda 0 komentar(a)
Odavanje počasti na mjestu ubistva Širin Abu Akleh, Foto: Reuters
Odavanje počasti na mjestu ubistva Širin Abu Akleh, Foto: Reuters

Država Palestina je odbacila SAD-ovo "skidanje odgovornosti sa izraelskih okupacionih snaga" da su 11. maja namjerno ciljale palestinsku novinarku, što je rezultiralo ubistvom Širin Abu Akleh i ranjavanjem Alija Samudija, objašnjavajući ga kao puke "tragične okolnosti", a ne kao ratni zločin, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Palestine.

To je saopšteno iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zaključili su da je pucnjava s izraelskih pozicija vjerovatno ubila novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh, ali nema razloga da se vjeruje da je pucanje bilo namjerno, saopštio je danas Stejt department.

"Kontekst u kojem se zločin dogodio, kao i forenzičko ispitivanje glavnog tužioca Države Palestine i nekoliko nezavisnih izvještaja zaključili su da su izraelski okupacioni vojnici namjerno ciljali Širin Abu Akleh zajedno sa drugim novinarima. Nikakva neodređenost ili politizacija ne može osloboditi ubice, prekriti zločin ili sakriti istinu. Ovo prikrivanje će samo dodatno institucionalizovati ukorijenjenu nekažnjivost Izraela, nastaviti uskraćivati palestinskom narodu bilo kakvu pravdu i ugroziti sigurnost i živote novinara u Palestini. To će takođe imati negativan uticaj na sigurnost novinara širom svijeta", ističe se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Palestine.

Oni su dodali da će Država Palestina, u svojoj potrazi za pravdom za Širin Abu Akleh i sve palestinske žrtve, nastaviti neometano sa svojim naporima na međunarodnom nivou, uključujući i Međunarodni krivični sud, da one koji su naredili i pružili pokriće za ovaj uspostavljeni trend kriminala odgovaraju za svoje zločine.

Bonus video: