Preminula još jedna osoba nakon pucnjave u Hajlend parku: Broj žrtava povećan na sedam

Istražitelji koji su ispitivali osumnjičenog i pregledali njegove postove na društvenim mrežama nisu utvrdili motiv napada niti su pronašli bilo kakve indikacije da je ciljao bilo koga po rasi, vjeri ili drugom statusu, rekao je portparol operativne grupe Kristofer Koveli

4329 pregleda 0 komentar(a)
Hajlend park, Foto: Reuters
Hajlend park, Foto: Reuters

Još jedna osoba je preminula od posljedica ranjavanja tokom masovne pucnjave na paradi 4. jula u Hajlend parku u saveznoj američkoj državi Ilinois, čime je broj žrtava povećan na sedam, saopštila je lokalna policija u utorak, 5. jula, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Portparol Operativne grupe za masovne zločine okruga Lejk rekao je na konferenciji za novinare da je osumnjičeni napadač, koji je uhapšen kasno u ponedjeljak, koristio pušku velike snage „sličnu AR-15“ kojom je pucao po stanovništvu na paradi u Hajlend Parku sa vrha komercijalne zgrade.

Više od 30 ljudi je ranjeno u napadu, uključujući jednu osobu koja je podlegla povredama u utorak, rekao je portparol operativne grupe Kristofer Koveli.

Istražitelji koji su ispitivali osumnjičenog i pregledali njegove postove na društvenim mrežama nisu utvrdili motiv napada niti su pronašli bilo kakve indikacije da je ciljao bilo koga po rasi, vjeri ili drugom statusu, rekao je Koveli.

Ubica je proveo nekoliko nedjelja planirajući napad, dodao je Koveli. Nadležni nisu podnijeli krivične prijave, navodi agencija Asošijejted pres (AP).

Napad u Hajlend parku dogodio se samo mjesec dana nakon pucnjave u Uvaldeu u Teksasu i Bafalu u Njujorku.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden obećao je da će nastaviti da se bori protiv "epidemije oružanog nasilja" u zemlji.

Bajden je 25. juna potpisao prvi značajan savezni zakon o bezbjednosti oružja u skoro 30 godina.

Reforme, između ostalog, uključuju strožije provjere kupaca mlađih od 21 godine, 15 milijardi dolara iz federalnog finansiranja programa mentalnog zdravlja i poboljšanja sigurnosti u školama.

Bonus video: