Olujna kiša u Kini: Preplavljeni putevi, zarobljeni autobusi i atomobili

Prema podacima policije poplavljene su čak 52 dionice puteva, od kojih je 30 zatvoreno, dok su pet učenika i vozač ostali zarobljeni u školskom autobusu u jednom poplavljenom području i morali su da budu spašeni gumenim čamcima

2272 pregleda 0 komentar(a)
Zbog poplava zatvoreno je 30 puteva, Foto: Printscreen Twitter/CGTN Global Watch
Zbog poplava zatvoreno je 30 puteva, Foto: Printscreen Twitter/CGTN Global Watch

Jaka kiša pogodila je danas sjeveroistočni pojas kineski Kine, izazvavši poplave koje su zarobile autobuse, preplavile puteve i omketali saobraćaj u gradovima, a za naredne dane predviđa se i lošije vrijeme praćeno olujom.

U Šenjangu, glavnom gradu provincije Ljaoning, 7,6 miliona stanovnika zatekla je neočekivano jaka kiša iako je u srijedu izdato nekoliko crvenih upozorenja, najviših u četvorostepenom sistemu upozorenja na oluju.

Prema podacima policije poplavljene su čak 52 dionice puteva, od kojih je 30 zatvoreno, dok su pet učenika i vozač ostali zarobljeni u školskom autobusu u jednom poplavljenom području i morali su da budu spašeni gumenim čamcima, javila je državna televizija, a prenosi Rojters.

Od provincije Hebej na sjeveru do Anhueja na istoku, mnogi vozači ostali su zarobljeni u svojim automobilima, pokazali su snimci državne televizije.

Kina se prošlog mjeseca suočila sa ekstremnim vremenskim prilikama, od toplotnih talasa do istorijskih poplava, a meteorolozi okrivljuju klimatske promjene i tajfun Čaba, prvi u sezoni.

Očekuje se da će tokom narednih 12 sati rijeke koje su nabujale poplaviti poljoprivredna zemljišta i urbana područja u gradovima Čangčuen i Sipin, dok će Ljaoning i Jilin doživjeti još jakih pljuskova u naredna dva dana prije nego što kiše počnu slabe.

Bonus video: