Krimov advokat rekao da njegov klijent neće priznati krivicu

Osumnjičeni za pucnjavu u Hajlend parku razmišljao i o drugom napadu

Krimo se vratio u Ilinois, gdje je kasnije uhapšen nakon što je odlučio da nije spreman za napad u Viskonsinu, rekao je portparol Operativne grupe za istragu krivičnih djela okruga Lejk Kristofer Koveli

2278 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Optuženi za ubistvo sedam osoba na proslavi Dana nezavisnosti u Hajlend parku u predgrađu Čikaga priznao je policiji da je pucao sa krova zgrade i da je zatim pobjegao u Medison, u Viskonsinu, gdje je razmišljao da takođe otvori vatru na jednom događaju, saopštile su vlasti 6. jula.

Robert Krimo se vratio u Ilinois, gdje je kasnije uhapšen nakon što je odlučio da nije spreman za napad u Viskonsinu, rekao je portparol Operativne grupe za istragu krivičnih djela okruga Lejk Kristofer Koveli.

Krimo je 6. jula prvi put izveden pred sud u Ilinoisu, a sudija je naredio zadržavanje bez kaucije uz ocjenu da je optuženi prijetnja za zajednicu.

Krimo se samo kratko obratio sudu da bi potvrdio da nema advokata. Zastupaće ga javni branilac.

Pomoćnik državnog tužioca okruga Lejk Ben Dilon rekao je na sudskom pretresu da je napadač pucao na ljude okupljene preko puta ulice i da je na krovu ostavio čaure 83 metka i tri šaržera.

Koveli je rekao da su neki povrijeđeni i dalje u kritičnom stanju i da bi broj žrtava mogao da raste.

Krimo, koji je optužen za sedam ubistava pošto je nasumično pucao na ljude na proslavi, prethodno je legalno kupio pet komada oružja - uprkos tome što su nadležni bili obaviješteni da je dvaput prijetio nasiljem i samoubistvom 2019, saopštila je policija.

Tužilac okruga Lejk Erik Rajnhart kazao je da Krimo, ako bude osuđen, može da dobije i doživotni zatvor bez mogućnosti ulaganja žalbe.

U masakru koji se dogodio u predgrađu Čikaga Hajlend parku, za vrijeme parade, ubijeno je šestoro ljudi, a sedma žrtva je preminula u bolnici. Više od 30 ljudi je ranjeno.

Detektivi koji ispituju optuženog još nijesu, međutim, uspjeli da utvrde koji je motiv zločina, ali su rekli da nema indicija da je žrtve birao po rasi ili religiji.

Ovaj napad se dogodio manje od tri godine pošto je policija zakucala na vrata kuće gdje je živio Krimo.

U septembru 2016. došli su po pozivu člana porodice koji je rekao da Krimo prijeti da će "ih sve pobiti". Tada je, prema riječima policije, zaplijenjeno 16 noževa, jedna kama i mač, ali ne i vatreno oružje.

U aprilu 2019. policija je došla na poziv porodice, jer je Krimo prijetio samoubistvom.

Uprkos tome, Krimo je prošle godine legalno kupio pušku kojom je pucao na ljude u Hajlend parku.

Policija Ilinoisa, koja izdaje dozvole za posjedovanje oružja, saopštila je da se napadač prijavio za dozvolu u decembru 2019, kada je imao 19 godina, a da je tu bio i njegov otac.

Kako je rečeno u policiji, u tom trenutku "nije bilo dovoljno osnova da se uoči neposredna opasnost i odbije prijava", navodi se u saopštenju.

Prema zakonu Ilinoisa, oružje ne smije se prodavati ljudima koji su osuđivani za krivična djela, registrovani zavisnici ili oni koji imaju mentalnih problema i zato mogu da naude sebi ili drugima. To je moglo da spriječi Krima da dođe do oružja.

Ali, prema istom zakonu, mentalne probleme pojedica mora da definiše "sud, odbor, komisija ili drugi nadležni organ".

Takođe, u Ilinoisu postoji zakon prema kojem se opasnim pojedincima može oduzeti oružje, ali to moraju da zahtijevaju članovi porodice, rođaci ili cimeri.

Krimov advokat je rekao da njegov klijent neće priznati krivicu.

Krimo je pucao tokom parade za 4. jul u Hajlend parku, kada su mnogi bili na ulici sa porodicama. U oblasti Čikaga je tokom prazničnog vikenda bilo još nekoliko pucnjava u kojima je ubijeno osam osoba, a više od 60 je ranjeno.