Šovin osuđen na još 21 godinu zatvora zbog kršenja građanskih prava Džordža Flojda

Sudija je kritikovao 46-ogodišnjog Šovina za njegove akcije 25. maja 2020. kada je pritiskao Flojda na zemlju u Mineapolisu više od devet minuta dok je on umirao, i oglušio se na njegove pozive da ne može da diše

7051 pregleda 2 komentar(a)
Šovin, Foto: Reuters
Šovin, Foto: Reuters

Američki savezni sudija osudio je juče bivšeg policajca Dereka Šovina na 21 godinu zatvora zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda kojeg je ugušio koljenom.

Rojters prenosi da je Šovin na ovu kaznu osuđen po odvojenim federalnim optužbama za kršenje Flojdovih građanskih prava tokom smrtonosnog hapšenja u maju 2020. godine, a da je sudija postupke bivšeg policajca nazvao nesavjesnim

Sudija je kritikovao 46-ogodišnjog Šovina za njegove akcije 25. maja 2020. kada je pritiskao Flojda na zemlju u Mineapolisu više od devet minuta dok je on umirao, i oglušio se na njegove pozive da ne može da diše.

Šovin će služiti ovu kaznu saveznog suda istovremeno sa već dobijenom kaznom od 22 i po godine zatvora koja mu je izrečena za optužbe za ubistvo i ubistvo iz nehata, za isti slučaj.

Scena gušenja koja je snimljena i podijeljena preko interneta izazvala je velike demonstracije protiv rasizma i policijskog nasilja širom SAD i šire.

Bonus video: