Ko je bio Šinzo Abe: Najmlađi premijer Japana, koji se najduže zadržao na toj funkciji

Važio je za konzervativnog premijera, a poznat je po tome što je pokrenuo politiku "abenomike" kako bi izvukao ekonomiju iz deflacije, pojačao japansku vojsku i pokušao da se suprotstavi rastućoj moći Kine

19458 pregleda 3 komentar(a)
Abe, Foto: Reuters
Abe, Foto: Reuters

Šinzo Abe, bivši premijer Japana, ubijen je danas dok je držao govor na mitingu u Nari.

Ostaće upamćen kao najmlađi premijer Japana koji se najduže zadržao na toj funkciji.

Važio je za konzervativnog premijera, a poznat je po tome što je pokrenuo politiku "abenomike" kako bi izvukao ekonomiju iz deflacije, pojačao japansku vojsku i pokušao da se suprotstavi rastućoj moći Kine, piše Radio Slobodna Evropa.

Prvi put je preuzeo dužnost 2006. godine kao najmlađi premijer Japana od Drugog svjetskog rata. "Danas" piše da upućeni tvrde da se žestoko borio za premijersku funkciju, a taj cilj ostvario je sa 52 godine.

Ipak, nakon godine praćene političkim skandalima, bijesom birača zbog izgubljenih penzijskih dosjea i izbornim udarcima za njegovu vladajuću stranku, Abe je podnio ostavku navodeći loše zdravlje.

Šinzo Abe
foto: Reuters

Pet godina nakon ostavke Abe je svoju konzervativnu Liberalno-demokratsku partiju (LDP) - zbačenu 2009 - vratio na vlast, a on se na premijersku funkciju vratio 2012. obećavajući da će oživjeti stagnirajuću ekonomiju, olabaviti pacifistički ustav donesen nakon Drugog svjetskog rata i vratiti tradicionalne vrijednosti.

Zatim je pokrenuo trostruku strategiju "abenomike" kako bi pobijedio upornu deflaciju hiper-lakom monetarnom politikom i fiskalnom potrošnjom, zajedno sa strukturnom reformom kako bi se izborio sa brzim starenjem i smanjenjem stanovništva. Međutim, deflacija nije nestajala i njegova strategija rasta je u 2019. bila pogođena povećanjem poreza na promet i kinesko-američkim trgovinskim ratom. Izbijanje pandemije Kovid-19 naredne godine izazvalo je najveći ekonomski pad Japana ikada, dodaje RSS.

Znao kako sa Trampom i Putinom

Uživao reputaciju visprenog, pragmatičnog političara koji je tokom svog mandata dobro znao kako da priđe tadašnjem američkom predsjedniku Donaldu Trampu, ali i ruskom Vladimiru Putinu, navodi Danas. Bio je prvi strani lider koji je posjetio Trampovu kulu u Njujorku, još prije Trampove inauguracije, a se bivšim predsjednikom SAD igrao je golf.

Tokom svog mandata Abe je povećao troškove odbrane i posegnuo za drugim azijskim zemljama kako bi se suprotstavio Kini. Pogurao je donošenje zakona koji bi omogućili Japanu da koristi pravo na "kolektivnu samoodbranu" ili vojno pomaže savezniku koji je napadnut, piše RSS.

Šinzo Abe
foto: Reuters

Revizija pacifističkog ustava ostala je glavni prioritet za Abea. Reforma obrazovnog sistema radi obnavljanja tradicionalnih običaja bio je još jedan od njegovih ciljeva.

Bio je ključan za dobijanje Olimpijskih igara u Tokiju 2020, a čak se pojavio i kao lik Nintendo video igrice Mario tokom primopredaje Olimpijskih igara.

Pojavom korone počeo da gubi podršku

Podršku javnosti, međutim, počeo je da gubi zbog akcija u vezi s izbijanjem Kovid-19, kao i zbog i niza skandala, uključujući hapšenje njegovog bivšeg ministra pravde.

Šinzo Abe
foto: Reuters

Podnio je tako ostavku 2020, a da nije dočekao da predsijeda Olimpijskim igrama koja je zbog Kovid-19 odložena i održana 2021. godine.

Danas dodaje i da je pripadnik treće generacije moćne političke "dinastije" u Japanu. Njegov djeda Nobusuke Kiši bio je član vlade u Tokiju tokom Drugog svjetskog rata, hapšen je zbog ratnih zločina, ali nikada nije optužen, a nakon rata postao je premijer i saveznik Amerikanaca. Abeov otac Šintaro Abe bio je ministar vanjski poslova Japana, a nakon njegove smrti Šinzo ga je zamijenio u parlamentu.

Bonus video: