Bajden potpisao izvršnu naredbu za zaštitu mogućnosti abortusa

Naredba obuhvata mjere za zaštitu pristupa medikamentima za abortus i sredstvima za kontracepciju, zaštitu od kazne za žene koje radi abortusa moraju da pređu iz jedne države SAD u drugu, i korake za zaštitu privatnosti

9296 pregleda 4 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden potpisao je danas izvršnu naredbu za zaštitu mogućnosti abortusa i kontracepcije, javlja BBC.

Bajden je naredbu potpisao skoro dvije nedjelje nakon što je Vrhovni sud oborio presudu u slučaju Rou protiv Vejda iz 1973. godine, kojom je garantovano ustavno pravo na abortus u SAD.

Odluka suda omogućila je svakoj američkoj državi da sada sama odluči da li će i pod kojim uslovima dozvoliti abortuse.

Naredba obuhvata mjere za zaštitu pristupa medikamentima za abortus i sredstvima za kontracepciju, zaštitu od kazne za žene koje radi abortusa moraju da pređu iz jedne države SAD u drugu, i korake za zaštitu privatnosti.

Prema Bajdenovoj naredbi, državni tužilac SAD i pravni savjetnik Bijele kuće sastaće se sa privatnim advokatima koji rade pro bono, i organizacijama za zaštitu javnog interesa, kako bi podstakli pravno zastupanje onih koji traže ili nude usluge u vezi sa reproduktivnim zdravljem.

Od presude Vrhovnog suda, najmanje devet američkih država uvelo je skoro potpunu zabranu abortusa. Jedini izuzetak je opasnost po život majke.