Šok u zemlji u kojoj je oružano nasilje rijetko

Ubistvo bivšeg premijera pokrenulo je pitanja o zaštiti visokih zvaničnika u Japanu, dok su Japanci i međunarodni zvaničnici odavali poštu jednom od najuticajnijih političara u modernoj istoriji zemlje

28857 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, 67, zapanjilo je i rastužilo stanovnike zemlje u kojoj je posjedovanje oružja strogo regulisano, a političko nasilje izuzetno rijetko.

Abe, japanski premijer sa najdužim stažom, fatalno je ranjen na ulici u zapadnom gradu Nara dok je držao govor u okviru kampanje za parlamentarne izbore za vladajuću Liberalno demokratsku partiju (LDP). Proglašen je mrtvim pet i po sati nakon napada.

Počev od premijera Fumija Kišide, koji je bio Abeov štićenik, do običnih ljudi na društvenim medijima, Japanci su izražavali žaljenje.

Sinzo Abe
foto: Graphic News

”Vijest o Abeovoj smrti me je ostavila bez teksta, kazao je premijer Kišida. Ranije dok je Abe i dalje ležao u bolnici gdje su ljekari pokušavali da ga reanimiraju, Kišida se borio da obuzda emocije. “Ovo je brutalni čin koji se dogodio tokom izbora - osnova naše demokratije - i apsolutno je neoprostiv”, kazao je on.

Posljednje ubistvo bivšeg ili aktuelnog premijera u Japanu dogodilo se prije skoro 90 godina.

”Šokiran sam”, kazao je guverner Tokija Juriko Koike na konferenciji za novinare suzdržavajući se da ne zaplače. “Bez obzira na razlog takav gnusan čin je apsolutno neoprostiv. To je napad na demokratiju”.

Koki Tanaka, 26-godišnji programer u centru Tokija, izrazio je sličan stav. “Prosto sam zapanjen da se ovo moglo dogoditi u Japanu”.

Dnevni listovi su juče objavljivali specijalna izdanja a japanska televizija je konstantno objavljivale snimke ubistva, na kojima se vidi kako energično govori u mikrofon prije nego što se čuje prvo jedan, a zatim i drugi pucanj.

Japanski zakon o oružju ne dozvoljava privatnim licima da posjeduju oružje, a lovci sa dozvolom mogu posjedovati samo lovačke puške. Vlasnici oružja moraju pohađati nastavu, proći pismeni test i procjenu mentalnog zdravlja kao i provjeru njihove prošlosti.

Abe nekoliko trenutaka prije napada
Abe nekoliko trenutaka prije napadafoto: REUTERS

Upotreba vatrenog oružja, uglavnom je povezana sa “jakuza” kriminalcima koji koriste ilegalno oružje. Tokom 2021. godine zabilježeno je 10 incidenata sa upotrebom vatrenog oružja, od čega su u njih osam bili umiješani mafijaši, navodi se u policijskim podacima. Jedna osoba je ubijena a četiri su ranjene.

Policija je uhapsila 41-godišnjeg muškarca nakon napada na Abea i kasnije saopštila da je osumnjičeni koristio oružje kućne izrade.

Rojters ističe da su se u Japanu događala masovna ubistva, ali da nijesu uključivala vatreno oružje.

U jednoj instituciji za osobe za mentalnim poremećajima 2016. godine ubijeno je 19 pacijenata tokom napada nožem dok su bili u krevetu. U piromanskom napadu na jedan studio za animaciju 2019. godine stradale su 34 osobe.

Jedan od najpoznatijih poslijeratnih incidenata je nesumnjivo napad gasom sarin u Tokiju 1995. Vjerski kult Aum Šinrikjo izveo je napad gasom u ključnim stanicama metroa u Tokiju sa ciljem da pokrene kraj svijeta. U napadu nervnim agensom stradalo je 14 ljudi, a preko 1000 ih je povrijeđeno. Lider kulta, Asahara Šoko zajedno sa drugim ključnim pripadnicima pogubljen je 2018. godine.

Šinzo Abe
foto: REUTERS

Ipak, napadi na političare su rijetki. Tokom proteklih pola vijeka bilo ih je samo nekoliko, a najpoznatji je onaj 2007. godine kada je u gradonačelnika Nagasakija pucao i ubio ga mafijaš u incidentu koji je rezultirao strožim zakonskim regulativama za posjedovanje oružja.

Posljednji put kada je ubijen bivši premijer bilo je 1936. godine tokom japanskog predratnog vojnog nagomilavanja, što je tada bilo jedno u nizu slučnih ubistava.

Policija u gradu Nara saopštila je da je napadač na Abea, kojeg su mediji identifikovali kao Tetsuja Jamagamija, bio stanovnik toga grada i da je tri godine radio za snage japanske mornarice za samoodbranu, ali da je sada nezaposlen. Policija je navela da istražuje da li je djelovao sam.

Osumnjičeni je kazao da ogorčen na “određenu organizaciju” i da veruje da je Abe bio njen pripadnik. Takođe je kazao da njegova ogorčenost nije povezana sa politikom, navela je policija i dodala da nije sigurno da ta neimenovana organizacija uopšte postoji.

Reakcije na ubistvo preplavile su juče društvene mreže u Japanu, a “Abe-san” je bila glavna tema na japanskom Tviteru.

”Ne mogu da prestanem da se tresem. Ovo je kraj mirnog Japana”, napisao je na Tviteru korisnik Nanoči. “Ima dosta političara za koje bih volio da nestanu, ali ubistvo je nezamislivo. Ovo je početak kraja demokratije”.

Kišida, koji je osvojio premijerski mandat iz Abeovu podršku, kazao je da će LDP nastaviti sa izbornom kampanjom kako bi pokazao odlučnost da “nikada ne posustane pred nasiljem” i kako bi “po svaku cijenu odbranili slobodne i fer izbore”.

Ubistvo Abea pokrenulo je juče brojna pitanja o zaštiti visokih zvaničnika u Japanu.

Političari u Japanu često putuju sa znatno slabijim obezbjeđenjem u poređenju sa kolegama iz SAD i drugih država sa visokom stopom kriminala. Prati ih naoružano obezbjeđenje, ali su oni često u bliskom kontaktu sa građanima, naročito tokom političkih kampanja kada drže govore i rukuju se sa prolaznicima. Iz policije u Nari juče je saopšteno da je u Abeovoj pratnji bio jedan naoružani specijalac iz Tokija i nekoliko lokalnih policajaca.

Jedan izvor iz vladajuće partije, koji je želio da ostane anoniman, kazao je za Rojters da je uprkos Abeovom visokom političkom profilu stepen njegovog obezbjeđenja vjerovatno smanjen od kako je napustio dužnost 2020.

Povodom Abeovog ubistva juče su u Japan pristizali i izrazi saosjećanja iz cijelog svijeta.

”Zapanjen sam, bijesan i duboko tužan zbog vijesti da je moj prijatelj Abe Šinzo, bivši premijer Japana, ubijen dok je vodio kampanju”, naveo je u saopštenju predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden. “Ovo je tragedija za Japan i za sve koji su ga poznavali... On je bio pobornik saveza između naših država i prijateljstva između naših naroda”. Bajden je juče povodom Abeove smrti naredio da zastave u SAD budu spuštene na pola koplja i posjetio japansku ambasadu u SAD.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, kazao je da je “Japan izgubio velikog premijera, koji je posvetio život kako bi u svijetu vladao red”.

Britanski premijer Boris Džonson je na Tviteru objavio da će Abeovo “globalno liderstvo tokom teških vremena ostati zapamćeno”. Njemački kancelar Olaf Šolc je takođe kazao da je “zapanjen i duboko rastužen” zbog smrti bivšeg japanskog premijera.

Slične poruke saosjećanja i zapanjenosti pristizale su juče iz svih djelova svijeta, uključujući i susjedni Tajvan, Kinu i Rusiju.

Smatrao da je istorija Japanu izrekla nepravednu presudu

Šinzo Abe potiče iz porodice uglednih političara a mnogi smatraju da je odgajan za visoke državničke funkcije. Kao premijer Japana sa najdužim mandatom on je takođe možda i jedna od najkompleksnijih ličnosti koja je izazvala najviše podjela u novijoj japanskoj istoriji.

Abe je, kako navodi AP, naljutio liberale kod kuće i žrtve Drugog svjetskog rata u Aziji zbog napora da obnovi vojsku i njegovog revizionističkog stava da je Japanu istorija izrekla nepravdenu presudu zbog brutalne prošlosti.

Istovremeno, obnovio je japansku ekonomiju, predvodio napore zemlje da preuzme snažniju ulogu u Aziji i služio kao rijetki stub političke stabilnosti prije nego što je prije dvije godine napustio funkciju, navodeći kao razlog zdravstvene razloge.

”On je najuticajnija politička ličnost u Japanu u posljednjih par decenija”. kazao je Dejv Lihi, politikolog sa Vaseda univerziteta. “On je želio da Japan bude uvažen na globalnoj sceni na način na koji je on smatrao da zaslužuje... Takođe je želio da Japan ne mora stalno da se izvinjava zbog Drugog svjetskog rata”.

Bonus video: