Nemiri u Šri Lanci: Demonstranti upali u predsjedničku rezidenciju

Ova ostrvska država sa 22 miliona stanovnika suočava se sa velikom nestašicom deviza zbog čega je ograničen uvoz goriva, hrane i ljekova, upavši u najtežu krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine

6522 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hiljade demonstranata u komercijalnoj prijestonici Šri Lanke Kolombu probili su policijske barikade i upali u predsjednikovu zvaničnu rezidenciju u subotu u jednom od najvećih antivladinih marševa u zemlji pogođenoj krizom ove godine.

Dva izvora iz ministarstva odbrane rekli su da je predsjednik Gotabaja Radžapaksa u petak sklonjen iz službenih prostorija zbog svoje bezbjednosti uoči planiranog mitinga tokom vikenda.

U prenosu uživo na Fejsbuku iz predsjednikove kuće vide se stotine demonstranata, od kojih su neki bili ogrnuti zastavama, uzvikujući slogane protiv Rajapakse.

Stotine demonstranata takođe su se kretale na terenu ispred bijele zgrade iz kolonijalne ere. Službenici bezbjednosti nisu viđeni.

Najmanje 21 osoba, uključujući dvoje policajaca, povređijena je i hospitalizovana tokom protesta, rekli su za Rojters bolnički izvori.

Ova ostrvska država sa 22 miliona stanovnika suočava se sa velikom nestašicom deviza zbog čega je ograničen uvoz goriva, hrane i ljekova, upavši u najtežu krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Šri Lanka je pogođena velikom nestašicom osnovnih potrepština, od hrane, goriva, ljekova i plina do toalet papira i šibica.

Demonstranti u kući predsjednika
Demonstranti u kući predsjednikafoto: Reuters

Mnogi za ove teškoće okrivljuju predsjednika Gotabaju Rajapaksu. Na uglavnom mirnim protestima od marta zahtijeva se njegova ostavka.

Hiljade ljudi upalo je u dio Kolomba u kome se nalaze državne institucije, uzvikujući slogane protiv predsjednika i demontirajući nekoliko policijskih barikada da bi došli do Radžapaksine kuće, rekao je jedan svjedok Rojtersu.

Policija je pucala u vazduh, ali nije uspjela da spriječi gnevnu masu da opkoli predsjedničku rezidenciju, dodao je.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi gdje se predsjednik nalazi.

Uprkos ozbiljnoj nestašici goriva koja je zaustavila transportne usluge, demonstranti su se zbili u autobuse, vozove i kamione iz nekoliko djelova zemlje da bi stigli u Kolombo i protestovali zbog neuspjeha vlade da ih zaštiti od ekonomske propasti.

Nezadovoljstvo je pojačano posljednjih nedjelja pošto je zemlja zbog nedostatka novca prestala da prima pošiljke goriva, što je primoralo vlasti da zatvore škole i racionalizuju benzin i dizel za osnovne usluge.

Sampat Perera, 37-godišnji ribar, došao je u prenatrpanom autobusu iz primorskog grada Negombo, 45 km (30 milja) sjeverno od Kolomba, da bi se pridružio protestu.

foto: Reuters

"Goti (predsjednik Šri Lanke) smo iznova i iznova govorili da ode sa funkcije, ali on se i dalje drži vlasti. Nećemo stati dok nas ne posluša," rekao je Perera.

On je među milionima koji su pritisnuti hroničnom nestašicom goriva i inflacijom koja je u junu dostigla 54,6 odsto.

Ekonomska kriza je dovela do velike nestašice osnovnih potrepština, uključujući ljekova, zbog čega su građani primorani da stoje u dugim redovima da kupe ograničene zalihe.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge rekao je prošlog mjeseca da je ekonomija zemlje u kolapsu.

Šri Lanka je u aprilu objavila da obustavlja otplatu inostranih kredita zbog nestašice deviza. Njen ukupan spoljni dug iznosi 51 milijardu dolara, od toga mora da otplati 28 milijardi dolara do kraja 2027.

Pregovori vlade sa Međunarodnim monetarnim fondom su složeni jer je sada u pregovore ušla kao bankrotirana država.

foto: Reuters

Politička nestabilnost može dodatno da potkopa razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom o paketu pomoći od tri milijarde dolara, restrukturiranju spoljnog duga i prikupljanju sredstava iz multilateralnih i bilateralnih izvora kako bi se ublažila nestašica dolara.

Višemjesečni protesti skoro su uništili političku dinastiju Rajapaksa koja je vladala Šri Lankom veći dio posljednje dvije decenije. Jedan od Rajapaksine braće podnio je ostavku na mjesto premijera prošlog mjeseca, a druga dva brata i nećak su ranije napustili funkcije u kabinetu.

Vikremesinge je preuzeo mjesto premijera u maju i protesti su privremeno popustili u nadi da će moći da nađe novac za hitne potrebe zemlje, ali demonstranti sada žele da podnese ostavku ističuči da nije ispunio svoja obećanja.

Bonus video: