Blinken: Ruska blokada hrane možda doprinijela i nemirima u Šri Lanki

Američki državni sekretar je ponovio zahtjev Rusiji da dozvoli da se oko 20 miliona tona žitarica izveze iz Ukrajine, gdje je Moskva izvršila invaziju krajem februara

6059 pregleda 17 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Restrikcije koje je Rusija nametnula izvozu ukrajinskih žitarica doprinijele su, možda, i nemirima u Šri Lanki, ocijenio je državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji je izrazio strahovanje da će agresija Moskve pokrenuti i druge krize.

"Vidimo kako se uticaj ruske agresije svuda odražava. Ona je možda doprinijela situaciji u Šri Lanki. Zabrinuti smo oko njenog uticaja na cijeli svijet", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Bangkoku.

Blinken je ponovio zahtjev Rusiji da dozvoli da se oko 20 miliona tona žitarica izveze iz Ukrajine, gdje je Moskva izvršila invaziju krajem februara.

Blinken se danas nalazi u Tajlandu, najstarijem američkom savezniku u regionu, a stigao je poslije sastanka G20 održanog na indonežanskom ostrvu Baliju.

"Konstatujemo u cijelom svijetu rastuću prehrambenu nesigurnost koja je znatno pogoršana ruskom agresijom na Ukrajinu, rekao je Blinken.

On je rekao da ona takođe utiče na Tajland gdje su cijene đubriva skočile zbog blokade.

"Važno je to, posebno u dinamičnoj poljoprivrednoj zemlji kao što je Tajland, jer će nedostatak đubriva dovesti do pada prinosa poljoprivrednih kultura naredne nedjelje, a postoji i rizik od porasta cijena, rekao je Blinken. Šri Lanka je pogođena ozbiljnom nestašicom osnovnih potrepština, od hrane, goriva, ljekova i plina, čak do toalet papira i šibica. Protesti su doveli do političke krize i predsjednik zemlje Gogabaja Radžapaksa odlučio je juče da će podnijeti ostavku poslije upada demonstranata u njegovu rezidenciju.

Bonus video: