Državni sekretar SAD odao poštu Šinzu Abeu u Tokiju

"Tokom svog mandata premijer Abe uradio više od bilo koga da podigne odnose između SAD i Japana na nove visine", rekao je Blinken

1497 pregleda 0 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je danas došao u Tokio da lično prenese svoje saučešće, kao i saučešće predsjednika Džoa Bajdena i američkog naroda Japanu, tri dana poslije ubistva bivšeg japanskog premijer Šinza Abea.

"Američki narod dijeli osjećanje gubitka japanskog naroda. Tokom svog mandata premijer Abe uradio više od bilo koga da podigne odnose između SAD i Japana na nove visine", rekao je Blinken novinarima poslije sastanka sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom.

"SAD i Japan su više od saveznika, mi smo prijatelji.I kada jedan prijatelj pati drugi dođe da ga posjeti, rekao je Blinken.

On je rekao da je Kišidi predao pismo saučešća predsjednika Bajdena za Abeovu porodicu.

Abe (67), istaknuta figura japanske desnice koji je bio na čelu zemlje između 2006. i 2007. zatim od 2012. do 2020, bio je veliki zagovornok jačanja vojnih i diplomatskih veza sa SAD. On je ubijen u petak hicima iz vatrenog oružja za vrijeme predizbornog skupa u Nari na zapadu zemlje.

I dalje ima nepoznanica oko motiva osumnjičenog ubice, 41-godišnjeg Japanca privedenog odmah poslije događaja.

Blinken je danas došao neplanirano i, kako je rekao, na kratko, u Tokio na povratku u SAD poslije turneje u jugoistočnoj Aziji.

Bonus video: