Predsjednik Šri Lanke na aerodromu spriječen u namjeri da napusti zemlju

Predsjednik (73) je napustio zvaničnu rezidenciju u Kolombu neposredno prije nego što su u rezidenciju upale desetine demonstranata i pokušao je da otputuje u Dubai, naveli su zvaničnici

2946 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Šri Lanke zapeo je u utorak u sopstvenoj zemlji, u ponižavajućem sukobu sa imigracijskim osobljem aerodroma, koje mu je onemogućilo odlazak na sigurno u inostranstvo, rekli su u utorak zvanični izvori, prenosi N1.

Gotabaja Radžapaksa obećao je da će podnijeti ostavku u srijedu i otvoriti put za „miran prenos vlasti“, nakon protesta širom zemlje protiv njega, zbog neviđene ekonomske krize u zemlji.

Predsjednik (73) je napustio zvaničnu rezidenciju u Kolombu neposredno prije nego što su u rezidenciju upale desetine demonstranata i pokušao je da otputuje u Dubai, naveli su zvaničnici.

Radžapaksa kao predsjednik ima imunitet od hapšenja, a vjeruje se da želi da ode u inostranstvo prije davanja ostavke, kako bi izbjegao mogućnost da ga privedu.

Međutim, službenici za imigraciju nisu htjeli da odu u VIP salon i tamo mu „udare“ pečat na pasoš, a Radžapaksa je rekao da neće ići na šalter, jer strahuje od odmazde drugih korisnika aerodroma.

Predsjednik i njegova supruga prenoćili su u vojnoj bazi pokraj glavnog međunarodnog aerodroma, nakon što su propustili četiri leta koji su mogli da ih odvedu u Ujedinjene Arapske Emirate.

Predsjednikov najmlađi brat Basil, koji je podnio ostavku u aprilu na poziciju ministra finansija, propustio je let za Dubai rano u utorak, nakon sličnog otpora osoblja aerodroma.

Basil je pokušao da koristi plaćenu uslugu concierge za poslovne putnike, ali osoblje aerodroma i imigracijsko osoblje rekli su da se povlače iz trake za brze usluge.

„Bilo je još nekih putnika koji su se protivili da se Basil ukrca na njihov let. Bila je napeta situacija, pa je žurno napustio aerodrom“, rekao je službenik aerodroma za AFP.

Basil, državljanin SAD, morao je da nabavi novi pasoš, nakon što je ostavio svoj u predsjedničkoj palati, jer ju je porodica Radžapaksa žurno napustila kako bi izbjegli gomilu, rekao je diplomatski izvor.

Službeni izvori rekli su da je u vili ostavljen i kovčeg pun dokumenata, zajedno sa 17,85 miliona rupija u gotovini, koji su sada pod nadzorom suda u Kolombu.

Kabinet predsjednika se nije oglasio o tome gdje se predsjednik nalazi, ali je Radžapaksa i dalje vrhovni zapovjednik oružanih snaga, sa vojnim resursima na raspolaganju.

Još uvijek mu je otvorena opcija da brodom mornarice otplovi u Indiju ili na Maldive, rekao je izvor iz sektora odbrane.

Ako Radžapaksa odstupi kao što je obećao, premijer Ranil Vikremesinge automatski će postati vršilac dužnosti predsjednika, dok parlament ne izabere predstavnika koji će služiti predsjednički mandat do novembra 2024.

Šri Lanka nije platila u aprilu svoj inostrani dug od 51 milijarde dolara i pregovara sa MMF o mogućoj finansijskoj pomoći.

Ostrvo je gotovo iscrpilo svoje, ionako oskudne, zalihe benzina. Vlada je naredila zatvaranje kancelarija koje nisu nužne, kao i škola, kako bi se smanjilo putovanje na posao i uštedjelo gorivo.

Bonus video: