Šri Lanka: Demonstranti upali u kancelariju premijera, predsjednik pobjegao iz zemlje

Vazduhoplovstvo je u saopštenju navelo da je obezbijedilo avion za predsjednika i njegovu suprugu da otputuju na Maldive uz odobrenje ministarstva odbrane i da su poštovani svi zakoni o imigraciji i carini

4170 pregleda 1 komentar(a)
Demonstranti u rezidenciji premijera, Foto: Reuters
Demonstranti u rezidenciji premijera, Foto: Reuters

Demonstranti su danas upali u kancelariju premijera Šri Lanke pošto je predsjednik pobjegao iz zemlje samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da se povuče usred razorne ekonomske krize koja je izazvala ozbiljne nestašice hrane i goriva.

Predsjednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobjegao je iz zemlje tokom noći samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da se povuče usred razorne ekonomske krize koja je izazvala ozbiljne nestašice hrane i goriva.

Predsjednik, njegova supruga i dva tjelohranitelja otišli ​​su u avion Vazduhoplovstva Šri Lanke koji je krenuo za grad Male, glavni grad Maldiva, rekao je neimenovani zvaničnik za imigraciju.

Radžapaksa je pristao da podnese ostavku pod pritiskom.

Premijer Ranil Vikremesinge rekao je da će se povući kada bude uspostavljena nova vlada.

Predsjednikov odlazak uslijedio je poslije višemjesečnih demonstracija koje su kulminirale u subotu kada su demonstranti upali u njegovu kuću, kancelariju i zvaničnu rezidenciju njegovog premijera.

Vazduhoplovstvo je u saopštenju navelo da je obezbijedilo avion za predsjednika i njegovu suprugu da otputuju na Maldive uz odobrenje ministarstva odbrane i da su poštovani svi zakoni o imigraciji i carini.

Politička kriza u Šri Lanki je eskalirala ranije ove godine jer su razorne posljedice vladinog lošeg upravljanja ekonomijom počele da pogađaju teže nego ikad, ističe list, dodajući da demonstranti za svoju bijedu krive porodicu Radžapaksa koja je vodila vladu kao porodični posao.

Među pogrešnim politikama Radžapakse bilo je široko smanjenje poreza po preuzimanju dužnosti 2019, što je smanjilo državne prihode, i iznenadna zabrana hemijskog đubriva kako bi se zemlja gurnula prema organskoj poljoprivredi, što je smanjilo žetve i dovelo do rasta cijena.

Stvarnost je postala teža posljednjih sedmica, s ekstremnom nestašicom goriva i esencijalnih ljekova.

Ujedinjene nacije (UN) su upozorile da je više od četvrtine stanovnika Šri Lanke u opasnosti od nestašice hrane.

Građani su, često uzalud, stajali u redovima na benzinskim pumpama.

Bonus video: