Cijena akcija Tvitera pala za više od 8 odsto u posljednjih mjesec dana

Tviter tuži Elona Maska

U petak je Mask rekao da se povlači iz sporazuma, tvrdeći da nedostatak informacija o nalozima za neželjenu poštu i netačne reprezentacije predstavljaju "materijal za štetni događaj"

2133 pregleda 0 komentar(a)
Mask, Foto: Reuters
Mask, Foto: Reuters

Tviter je izveo milijardera Elona Maska na sud kako bi ga natjerao da kupi kompaniju. Do ovoga dolazi nakon što je Mask u petak objavio da odustaje od predložene kupovine Tvitera od 44 milijarde dolara. Tvrdio je da Tviter nije dao informacije o broju lažnih i neželjenih naloga na platformi.

Sada je Tviter zatražio od suda u Delaveru da naredi najbogatijoj osobi na svijetu, Masku, da završi spajanje uz dogovorenih 54,20 dolara po dionici Tvitera.

"Nakon što je organizovao javni spektakl da stavi Tviter u igru, i nakon što je predložio i potom potpisao sporazum o spajanju koji je pogodan za prodavce, Mask očigledno vjeruje da on - za razliku od svake druge strane koja podliježe ugovornom zakonu Delavera - može slobodno promijeniti mišljenje, uništiti kompaniju, poremetiti njeno poslovanje, uništiti vrijednost akcionara i otići", navodi se u tužbi. Mask se optužuje za "dugačku listu" kršenja sporazuma o spajanju koja su "bacila mrlju na Tviter i njegovo poslovanje".

Cijena akcija Tvitera pala je za više od 8 odsto u posljednjih mjesec dana, a u maju je pala sa maksimuma od više od 50 dolara po akciji, pošto je Mask doveo u pitanje broj lažnih i neželjenih naloga na Tviteru i rekao da je dogovor "privremeno na čekanju".

U petak je Mask rekao da se povlači iz sporazuma, tvrdeći da nedostatak informacija o nalozima za neželjenu poštu i netačne reprezentacije predstavljaju "materijal za štetni događaj". Takođe je rekao da otpuštanje rukovodilaca na Tviteru znači da ne ispunjava svoje obaveze.

U to vrijeme, Tviter je saopštio da planira da pokrene pravni postupak za sprovođenje sporazuma, rekavši da je "posvećen zatvaranju transakcije po cijeni i uslovima dogovorenim sa gospodinom Maskom".

Originalni sporazum o spajanju uključuje naknadu od 1 milijarde dolara.

Elon Mask, izvršni direktor kompanije za električne automobile Tesla i samoproglašeni "apsolutista slobode govora", obećao je da će popustiti Tviterova pravila o moderiranju sadržaja kada kompanija bude u njegovom vlasništvu. Bio je glasan kritičar Tvitera koji je zabranio neke naloge, kao što je onaj bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Mask je takođe pozvao na veću transparentnost oko toga kako platforma predstavlja tvitove korisnicima - sistem koji trenutno omogućava da se neki promovišu i da im se pruži šira publika.