Šri Lanka: Proglašeno vanredno stanje i policijski čas

Najviši funkcioneri vladajuće partije Šri Lanke saglasni su da podrže premijera Ranila Vikremesingea za predsjedničkog kandidata

2909 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je danas vanredno stanje cijeloj državi i policijski čas u pojedinim djelovima, nakon što je predsjednik Gotabaja Radžapaksa pobjegao jutros na Maldive, u trenutku masovnih protesta zbog ekonomske krize na ostrvu.

"Premijer kao vršilac dužnosti predsjednika proglasio je vanredno stanje u cijeloj zemlji i uveo policijski čas u zapadnoj provinciji koji stupa odmah na snagu“, saopštio je vladin zvaničnik za Rojters.

Gotabaja je pobjegao vojnim avionom na Maldive, sa suprugom i dvojicom bezbjednosnih službenika, potvrdili su iz vojnog vazduhoplovstva.

Bijegom iz Šri Lanke okončana je vladavina moćne porodice Radžapaksa, koja je dvije decenije dominirala politikom te južnoazijske države.

Nakon ove vijesti, hiljade ljudi okupili su se u Kolombu uzvikujući “Gota lopov, Gota lopov”, što je nadimak Radžapakse.

Najviši funkcioneri vladajuće partije Šri Lanke saglasni su da podrže premijera Ranila Vikremesingea za predsjedničkog kandidata.

Ta odluka zvanično još nije donijeta, rekao je Rojtersu danas izvor iz vladajuće partije, a demonstranti koji su se okupili na ulicama Kolomba poručili su da žele i njegovu ostavku do popodneva.

Bonus video: