Bolton rekao da je pomagao planiranje državnih udara u drugim zemljama

Na pitanje da pojasni na šta se poziva u komentaru o planiranju puča, Bolton je naveo neuspjeli pokušaj puča u Venecueli 2019. protiv predsjednika Nikolasa Madura, iako je dodao da američka vlada nije imala "mnogo posla" s tim

18578 pregleda 11 komentar(a)
Bolton, Foto: Reuters
Bolton, Foto: Reuters

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost bivšek predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa, Džon Bolton, rekao je tokom gostovanja na CNN da je pomagao u planiranju državnih udara u drugim zemljama, istovremeno tvrdeći da postupci bivšeg predsjednika Trampa koji su doveli do napada na Kapitol 6. januara 2021. nisu predstavljali pokušaj državnog udara, prenosi RTS.

Bolton je rekao Džejku Taperu sa CNN da su Trampove akcije da poništi izborne rezultate neodbranjive, ali je dodao da je bivši predsjednik bio "smetnja u sili", a ne vođa "napada na našu demokratiju".

Bolton je rekao da nije saglasan sa pretpostavkom da je Tramp pokušao državni udar, za koji je rekao da zahtijeva lukavo i razrađeno planiranje.

"To nije način na koji Donald Tramp radi stvari. Luta se od jedne... ideje do druge, jedan plan propada, a drugi se pojavljuje. Kao neko ko je pomogao u planiranju državnog udara, ne ovdje već na drugim mjestima, potrebno je mnogo rada, a on to nije uradio", dodao je Bolton.

Rekao je da je Tramp "oslobodio" izgrednike na Kapitolu, ali ne da bi srušio Ustav, već da sebi da više vremena da ospori rezultate u državnim parlamentima.

Na pitanje da pojasni na šta se poziva u komentaru o planiranju puča, Bolton je naveo neuspjeli pokušaj puča u Venecueli 2019. protiv predsjednika Nikolasa Madura, iako je dodao da američka vlada nije imala "mnogo posla" s tim.

Demonstranti predvođeni liderom Narodne skupštine Huanom Gvaidom izašli su na ulice krajem aprila te godine da primoraju Madura da ode sa vlasti. Gvaida SAD i dalje priznaju kao privremenog predsjednika, iako je puč bio neuspješan.

"Smiješna je ideja da je Donald Tramp upola manje kompetentan od venecuelanske opozicije", rekao je Bolton.

Bivši ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama je, takođe, rekao da ako neko misli da Tramp ima veće ciljeve od odlaganja izborne potvrde, "pretjeraće, i mislim da je to pravi rizik za komitet, koji je uradio mnogo dobrog posla".

Bolton je tokom godina služio na više pozicija u administraciji bivših predsjednika Ronalda Regana, Džordža H.V. Buša, Džordž V. Buša i Donalda Trampa.

Bonus video: