Bajden počeo posjetu Saudijskoj Arabiji, pozdrav dodirom pesnica sa prestolonasljednikom

Bijela kuća obično, prije slijetanja predsjedničkog aviona, objavljuje imena stranih zvaničnika koji će dočekati predsjednika, ali ovog puta su detalji objavljeni tek nakon što je Bajden napustio aerodrom

14748 pregleda 4 komentar(a)
Bajden i Bin Salmanom, Foto: Reuters
Bajden i Bin Salmanom, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden započeo je posjetu Saudijskoj Arabiji pozdravivši se dodirom pesnica sa prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, i rukujući sa kraljem Salmanom, dok Vašington nastoji da obnovi odnose sa zemljom za koju je američki predsjednik ranije obećao da će se postarati da bude izopštena na međunarodnoj sceni, poslije ubistva novinara Vašington posta Džamala Kašogija.

Energetski i bezbjednosni interesi naveli su Bajdena i njegove saradnike da odustane od odluke o izolaciji zalivskog giganta u proizvodnji nafte, koji je u međuvremenu jačao odnose sa Rusijom i Kinom, piše Glas Amerike.

Međutim, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je odmah pokušao da umanji očekivanja da će doći do bilo kakvog neposrednog povećanja u snabdjevanju naftom, što bi pomoglo da se smanje visoke cijene benzina i najveća inflacija u Americi u posljednjih 40 godina.

Bajden je izjavio da će pokrenuti pitanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, ali nije konkretno rekao da li će sa liderima razgovarati o ubistvu Kašogija. On se prvo sastao sa princom Halidom al-Fajsalom, guvernerom pokrajine Meka, u kojoj se nalazi grad Džeda na Crvenom moru.

Američki predsjednik se zatim uputio u kraljevsku palatu gdje je saudijska televizija prikazala snimak kako se pozdravlja dodirom pesnica sa prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom. Državna novinska agencija SPA kasnije je objavila fotografiju Bajdena kako se rukuje sa kraljem Salmonom bin Abdulazizom.

Salmon bin Abdulaziz i Bajden
Salmon bin Abdulaziz i Bajdenfoto: Reuters

Na početku Bajdenove posjete Bliskom istoku, zvaničnici su rekli da će on izbjegavati blizak kontakt, kao što je rukovanje, iz predostrožnosti zbog kovida 19. Međutim, predsjednik se na kraju ipak rukovao tokom izraelskog dijela turneje.

Poslije susreta sa kraljem, Bajden i njegov tim počeli su radnu sesiju sa prestolonasljednikom Bin Salmanom i saudijskim ministrima.

Bijela kuća obično, prije slijetanja predsjedničkog aviona, objavljuje imena stranih zvaničnika koji će dočekati predsjednika, ali ovog puta su detalji objavljeni tek nakon što je Bajden napustio aerodrom.

Kada je bivši predsjednik Donald Tramp, koji je njegovao bliske odnose sa Bin Salmanom, posjetio Saudijsku Arabiju 2017, dočekao ga je kralj Salman, koji se u posljednje vrijeme rijetko pojavljivao u javnosti. Guverner Meke se sastao sa francuskim predsjednikom kada je krajem prošle godine Emanuel Makron posjetio Džedu.

Politički komentatori pažljivo će pratiti govor tijela i retoriku za vrijeme ove osjetljive posjete, i razmatrati da li je Bajden u stanju da obnovi odnose sa prestolonasljednikom koji je de fakto vladar saudijskog kraljevstva.

Američke obavještajne agencije su zaključile da je saudijski prestolonasljednik direktno odoborio ubistvo kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija 2018. godine, dok princ demantuje da je imao ulogu u ubistvu.

Bajden želi da "rekalibriše" odnose Vašingtona sa Saudijskom Arabijom, a ne da ih prekine, rekao je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Američki predsjednik u četvrtak je izjavio da je njegov stav o ubistvu Kašogija "apsolutno" jasan. Bajden je svoj komentar da Saudijska Arabija treba da bude izopštena iznio prije manje od dvije godine, poslije ubistsva novinara, i dok je vodio kampanju za predsjednika.

Saudijska ambasadorka u Vašingtonu Rima bint Bandar Al Saud, koja je bila dio saudijske delegacije koja je dočekala Bajdena, u članku za Politiko naglasila je da je Saudijska Arabija "zgrožena" zbog ubistva novinara, opisujući ga kao zvjerstvo, i rekla da taj događaj ne može da definiše američko-saudijske odnose.

Bonus video: