Sudan: Policija ispalila suzavac na demonstrante koji su pokušali da se približe predsjedničkoj palati

Skup predstavlja test protivnika vojnih vlasti, koji su organizovali pokret protesta početkom jula posle uličnog skupa održanog 30. juna tokom kojeg je u sukobima sa pripadnicima snaga bezbjednosti ubijeno devet demonstranata

3101 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Sudanske snage bezbjednosti pokušale su danas u Kartumu da rastjeraju nekoliko stotina demonstranata protiv vojnih vlasti uspostavljenih poslije puča generala Abdela Fataha al Burhana u oktobru prošle godine.

Skup predstavlja test protivnika vojnih vlasti, koji su organizovali pokret protesta početkom jula posle uličnog skupa održanog 30. juna tokom kojeg je u sukobima sa pripadnicima snaga bezbjednosti ubijeno devet demonstranata.

Protesti se redovno održavaju poslije državnog udara, ali su bili smanjenog obima tokom muslimanskih praznika.

Policija je ispalila suzavac da bi danas protjerala demonstrante koji su pokušali da se približe predsjedničkoj palati, javili su novinari Frans presa na licu mjesta ali nisu naveli da li je bilo povrijeđenih.

Sudanske vojne vlasti su od državnog udara oštro reagovale na ulične proteste.

Vojska Sudana je 25. oktobra prošle godine izvela državni udar, prekinuvši tranziciju ka demokratiji poslije tri decenije represivne vladavine predsjednika Omara al-Bašira.

Al-Bašira je tokom pobune građana aprila 2019. sa vlasti uklonila vojska.

Bonus video: