Putin u Iranu: Fokus na obnovi izvoza ukrajinskog žita

Rusija je zauzela neke luke na Crnom moru i bombardovala druge, uključujući Odesu, dok je Ukrajina minirala prilaze nekim od svojih luka kako bi ih zaštitila od ruskog napada

3849 pregleda 3 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Teheran na razgovore sa predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem i tuskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Očekuje se da će razgovori biti fokusirani na predlog koji podržavaju Ujedinjene nacije da se obnovi izvoz ukrajinskog žita kako bi se ublažila globalna prehrambena kriza, ali i na sukob u Siriji.

Putin bi se takođe trebao sastati s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem tokom svog prvog putovanja u zemlju van bivšeg Sovjetskog Saveza otkako je 24. februara pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Putinov savjetnik za vanjsku politiku Juri Ušakov rekao je novinarima u Moskvi da će Putinovi razgovori s Erdoganom uključivati plan za deblokadu isporuka ukrajinskog žita.

"S Erdoganom će se razgovarati o pitanju ukrajinske pošiljke žitarica... Spremni smo nastaviti rad na tom tragu", rekao je Ušakov, citiraju ruske novinske agencije.

Rusija je zauzela neke luke na Crnom moru i bombardovala druge, uključujući Odesu, dok je Ukrajina minirala prilaze nekim od svojih luka kako bi ih zaštitila od ruskog napada.

Pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija navodno su blizu dogovora da se pošiljkama žitarica omogući kretanje kroz luke.

Ruski i ukrajinski pregovarači trebali bi se sastati s UN-ovim i turskim diplomatima u Istanbulu 20. jula kako bi razgovarali o mogućem sporazumu.

Rusko ministarstvo odbrane navelo je 15. jula da će konačni dokument o ovoj temi uskoro biti spreman za objavu blokiranog izvoza žitarica.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je da je "načelni sporazum...dogovoren" između Ukrajine i Rusije za uspostavu sigurnog morskog koridora koji omogućuje transport žitarica.

Prema Ušakovu, u Istanbulu će se otvoriti koordinacijski centar koji će omogućiti usmjeravanje izvoza preko Crnog mora.

Diplomate su rekle da plan o kojem se raspravlja uključuje da ukrajinski brodovi vode brodove sa žitom u i iz lučkih voda koje su njihove snage minirale.

Pregovarači se nadaju da će rješenje isprazniti silose na vrijeme za nadolazeću žetvu u Ukrajini.

Zastoj oko izvoza žitarica pridonio je skoku globalnih cijena hrane i podstaknuo zabrinutost zbog gladi među ljudima u Africi i na Bliskom istoku koji zavise o isporukama ukrajinskog žita.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borrelj upozorio je da blokada ukrajinskih luka prijeti i hiljadama ljudi koji su u riziku od gladovanja.

Borelj je to pitanje nazvao "pitanjem života i smrti za mnoga ljudska bića".

Bonus video: