Optužbe za zaražavanje više od milion računara, hakovanje NASA: Rumunski državljanin izručen SAD

Tužioci su rekli da je virus jedan od finansijski najdestruktivnijih u istoriji, uzrokujući desetine miliona dolara gubitaka

6905 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rumunski državljanin optužen za pomoć u distribuciji kompjuterskog virusa koji je zarazio više od milion računara i uzrokovao velike finansijske gubitke širom svijeta izručen je Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), saopštili su savezni tužioci 19. jula, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mihai Paunesku (37) optužen je za vođenje usluge hostinga putem koje je pomognuto u distribuciji virusa Gozi, koji je ukrao podatke bankovnih računa dok je ostao gotovo neotkriven.

Tužioci su rekli da je virus jedan od finansijski najdestruktivnijih u istoriji, uzrokujući desetine miliona dolara gubitaka.

Virus je prvi put otkriven 2007. godine i zarazio je najmanje 40.000 kompjutera u SAD, uključujući više od 160 koja pripadaju Nacionalnoj aeronautičkoj i svemirskoj agenciji (NASA).

Paunesku je izručen iz Kolumbije nakon hapšenja prošle godine i optužen za urotu i upad u računar i zavjeru za počinjenje bankovne i elektronske prevare.

Pauneskuov advokat nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Paunesku je prethodno uhapšen u Rumuniji 2012. i pušten uz kauciju.

Američki tužioci najavili su sljedeće godine optužnice protiv Pauneskua i Nikite Kuzmina, ruskog tvorca virusa, koji je tajno priznao krivicu 2011. u sklopu sporazuma o saradnji.

Bonus video: