Aktuelni premijer izabran za predjednika Šri Lanke, demonstranti poručili: "Idi kući, Ranile"

"Ne treba da vam govorim o stanju u kojem je naša zemlja. Sada su izbori gotovi i moramo da prestanemo sa podjelama. Spreman sam na dijalog sa vama", rekao je Vikremesinge u parlamentu

3529 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Šri Lanki, Foto: Reuters
Sa protesta u Šri Lanki, Foto: Reuters

Poslanici parlamenta Šri Lanke izabrali su danas aktuelnog premijera Ranila Vikremesingea za novog predsednika države, umesto Gotabaje Radžapakse, koji je poslije masovnih protesta zbog kolapsa ekonomije i nereda, pobjegao iz zemlje i podnio ostavku imejlom.

"Ne treba da vam govorim o stanju u kojem je naša zemlja. Sada su izbori gotovi i moramo da prestanemo sa podjelama. Spreman sam na dijalog sa vama", rekao je Vikremesinge u parlamentu.

On je šest puta bio premijer Šri Lanke. Prošli put ga je postavio Radžapaksu, kako bi pokušao da vrati stabilnost u zemlju. Nakon Radžapaksinog bjekstva, Vikremesinge je kratko vršio dužnost predsjednika države.

On nije popularan među glasačima, koji ga vide kao dio vlasti bivšeg predsjednika. Demonstranti su se nakon današnjih izbora okupili ispred predsjedničke rezidencije i vikali "Idi kući, Ranile".

Na glasanju u parlamentu, Vikremesinge je dobio 134 glasa, dok je bivši ministar Dulas Alahaperuma osvojio 82.

Šri Lanka predsjednika obično bira na neposrednim izborima, ali tu dužnost dobija parlament ukoliko predsjedničko mjesto ostane upražnjeno prije isteka mandata.

Novi predsjednik obavljaće funkciju do 2024. godine, kada službeno ističe mandat koji je ranije dobio Radžapaksa.

Bonus video: