Odgovorili istom mjerom: Sirija prekinula diplomatske odnose sa Ukrajinom

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je u saopštenju da je prekid odnosa, zapravo, nastao 2018. kada je Ukrajina odbila da dodijeli rezidencije sirijskom diplomatskom osoblju u Kijevu, i da je sirijska ambasada tada prekinula rad "zbog neprijateljskog stava vlade Ukrajine"

4765 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sirija je danas prekinula diplomatske odnose sa Ukrajinom, kao odgovor na raniji takav potez Kijeva.

"Sirijska Arapska Republika odlučila je da prekine diplomatske odnose sa Ukrajinom u skladu sa principom reciprociteta", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Sirije.

Krajem juna, Damask je objavio da će priznati "nezavisnost i suverenitet" okupiranih ukrajinskih regija Lugansk i Donjeck, koje su uz podršku Rusije proglasile nezavisnost.

Sirija je bila prva država koja je priznala dvije samoproglašene republike.

Kijev je na taj potez Damaska odgovorio prekidom diplomatskih odnosa.

Povezani članci

30. Jun 2022.

Ukrajina prekinula diplomatske odnose sa Sirijom

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova dodalo je u saopštenju da je prekid odnosa, zapravo, nastao 2018. kada je Ukrajina odbila da dodijeli rezidencije sirijskom diplomatskom osoblju u Kijevu, i da je sirijska ambasada tada prekinula rad "zbog neprijateljskog stava vlade Ukrajine".

Sirija tijesno sarađuje sa Rusijom, koja se priključila sukobima u Siriji 2015. na strani predsjednika Bašara al-Asada.

Odluka vlasti Sirije saopštena je dok se ministar spoljnih poslova Fajsal Mekdad nalazi u posjeti Teheranu, gdje treba da razgovara sa iranskim zvaničnicima.

Dan ranije, u Teheranu su se sastali ruski predsjednik Vladimir Putin, iranski predsjednik Ebrahim Raisi i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Bonus video: