Kim imenovao sestru u vrh Radničke partije

Kada je Kim dobila ključni položaj na kongresu vladajuće partije prošle godine očekivalo se da će dobiti važnu ulogu u užem rukovodstvu zemlje
0 komentar(a)
Kim, Foto: Reuters
Kim, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2017. 18:31h

Sjevernokorejski vodja Kim Džong Un dao je svojoj sestri veća ovlašćenja promovišući je u Politbiro vladajuće partije, najviše tijelo za donošenje odluka.

Kim Jo-džong, najmlađa ćerka pokojnog vođe Kim Džong-ila zamijeniće svoju tetku kao član Politbiroa Radničke partije zemlje, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

O tridesetogodišnjoj Kim se prije tri godine govorilo kao o visokom partijskom zvaničniku.

Porodica Kim vlada Sjevernom Korejom od kada je osnovana zemlja poslije Drugog svjetskog rata 1948. godine.

Kim koja se često u javnosti pojavljivala pored brata i za koju se smatra da je odgovorna za njegov javni imidž, već je bila uticajna kao zamjenica direktora odjelenja za agitaciju i propagandu.

Ona se nalazi na crnoj listi SAD oko navodnih veza sa kršenjima ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Njeno unapređenje objavljeno je juče na partijskom sastanku kada su objavljena i imenovanja i izmjene za desetine visokih zvaničnika.

Novinar Bi-Bi-Sija (BBC) rekao je da će unapređenje Kim biti viđeno kao dalji dokaz o tome da porodica Kim učvršćuje svoju vlast u Sjevernoj Koreji.

Kada je Kim dobila ključni položaj na kongresu vladajuće partije prošle godine očekivalo se da će dobiti važnu ulogu u užem rukovodstvu zemlje.

Među objavama u subotu je i odluka da se promoviše ministar spoljnih poslova Ri Jong-ho za člana Politbiroa sa punim pravom glasa.

Bonus video: