Iranske vlasti osudile pregovarača nuklearnog sporazuma

Iranski nuklearni sporazum potpisali su Teheran i grupa šest velikih sila (Nemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) u julu 2015. godine u Beču
0 komentar(a)
Teheran, Foto: Googlemaps
Teheran, Foto: Googlemaps
Ažurirano: 08.10.2017. 16:21h

Iranske sudske vlasti objavile su danas da je na pet godina zatvora osuđen Abdolrasul Dori Esfahani, koji je bio član iranskog pregovaračkog tima kada je zaključen nuklearni sporazum 2015. godine i koji ima dvojno iransko-kanadsko državljanstvo.

Esfahani je među grupom ljudi optuženih za špijunažu i pružanje podataka strancima i imao je veze sa dvije strane tajne službe, rekao je danas portparol sudske uprave golamhoseim Mohseni Edžei.

Osuđen je na pet godina zatvora bez mogućnosti žalbe, dodao je Edžei i rekao da je Esfahani takođe predmet druge istrage koja se odnosi na korupciju.

Prema više iranski medija, Dori Esfahani ima takođe i britansko državljanstvo. On je prema navodima medija učestvovao u pregovorima koji su se završili istorijskim nuklearnim sporazumom u julu 2015. kao ekspert za bankarska pitanja i zatim je bio dio iranskog tela zaduženog za adekvatno sprovođenje tog sporazuma.

Uhapšen je u avgustu 2016. pošto su se na više internet stranica i od strane konzervativnih poslanika pojavile optužbe da je špijunirao za Veliku Britaniju.

Iranski ministar obavještajnih poslova Mahmud Alavi je kategorički odbacio te optužbe u oktobru 2016. godine, međutim sudski predmet je išao svojim tokom do osude Esfahanija na pet godina zatvora u nižem sudu, iako nije naveden datum kada se to desilo.

Iranski nuklearni sporazum potpisali su Teheran i grupa šest velikih sila (Nemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) u julu 2015. godine u Beču.

Sporazum dovodi u pitanje američki predsjednik Donald Tramp koji prijeti da će se SAD iz njega povući. Sporazum je omogućio da se ukinu međunarodne eknomske sankcije protiv Irana u zamjenu za iranske garancije da će njegov nuklearni program biti samo u mirnodopske svrhe.

Iran ne priznaje dvojno državljanstvo, odnosno Iranci koji imaju i državljanstvo druge zemlje ne uživaju konzularnu zaštitu te druge zemlje.

Bonus video: