Bajden poslije infekcije kovidom: Zadržite vjeru, biće sve u redu

"Potpuno sam vakcinisan i primalac sam dvije dodatne doze. Simptomi su blagi"

10745 pregleda 16 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden, koji je obolio od kovida 19, objavio je video poruku na svom profilu društvene mreže Tviter.

"Pretpostavljam da je do vas došla informacija da sam jutros bio pozitivan na kovid. Potpuno sam vakcinisan i primalac sam dvije dodatne doze. Simptomi su blagi. Veoma cijenim vaše interesovanje i brigu. Dobro sam i obavljam dosta posla. Cijenim vašu brigu – zadržite vjeru. Biće sve u redu", rekao je američki u poluminutnoj poruci.

Sat ranije u tekstualnoj poruci Bajden je poručio da se, uprkos bolesti, osjeća odlično - takođe se zahvalivši na iskazanoj brizi, prenosi Glas Amerike.

"Razgovarao sam sa senatorom Kejsijem, kongresmenom Kartrajtom i gradonačelnikom Kognetijem i uputio izvinjenje što neću moći da prisustvujem zajedničkom događaju. Nastojim da budem zauzet”, napisao je američki predsjednik.

Bijela kuća, koja je u četvrtak objavila informacije o njegovoj infekciji koronavirusom, saopštila je da je Bajden u potpunosti vakcinisan i da je primio dvije dodatne doze vakcine.

Ukazano je i da američki predsjednik ima blage simptome bolesti.

Predstavnica za medije Bijele kuće Karin Žan Pjer saopštila je da je Bajden počeo da uzima lijek pakslovid. Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući na kojoj je javnost upoznata sa detaljima Bajdenove bolesti, koordinator Bijele kuće za reagovanje na kovid Ašiš Dža izjavio je da se ne zna gdje se predsjednik zarazio, te da se još obavlja analiza soja virusa kojim je zaražen. Zbog prepisanog pasklovida i mogućih kontradindikacija, ljekari su Bajdenu savjetovali da na pet dana prestane da uzima dva lijeka iz svoje redovne terapije - antikoagulant Elikvis i lijek za smanjenje holesterola.

Povezani članci

21. Jul 2022.

Bajden pozitivan na koronavirus

Bajdenov ljekar Kevin O'Konor prethodno je saopštio međuvremenu da je predsjednik u srijedu veče počeo da osjeća blage simptome, da mu curi nos i da je umoran sa povremenim suvim kašljem. O'Konor je u pismu portparolki Bijele kuće naveo da očekuje da će Bajden, koji je prvi put testiran pozitivno na kovid, dobro reagovati na ljekove, prenosi agencija Rojters.

Žan Pjer je u saopštenju navela da će 79-godišnji Bajden, u skladu sa smjernicama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), "biti u izolaciji u Bijeloj kući i da će tokom tog perioda u potpunosti obavljati sve dužnosti".

"U skladu sa protokolom Bijele kuće za pozitivne kovid slučajeve, koji ide još dalje od smjernica CDC-a, on će nastaviti da radi u izolaciji dok ne bude negativan na testu. Kada bude negativan, vratiće se lično na posao", navodi se u saopštenju.

Žan Pjer je navela i da će predsjednik učestvovati u planiranim sastancima u četvrtak ujutro u Bijeloj kući telefonom ili preko aplikacije Zum, iz svoje rezidencije, a da će, zbog transparentnosti, Bijela kuća dnevno informisati javnost o "predsjednikovom statusu dok nastavlja da obavlja dužnost u izlolaciji".

U saopštenju se navodi i da će u skladu sa protokolom, "Bijela kuća informisati sve bliske kontakte predsjednika, uključujući članove Kongresa ili predstavnike medija koji su bili u kontaktu sa predsjednikom" tokom njegove posjete Masačusetsu u srijedu. Bajdenov prethodni test na kovid, u utorak, bio je negativan, zaključuje se u saopštenju.

Bajdenov prethodnik, Donald Tramp, zarazio se kovidom 19 krajem 2020. godine i bio je u bolnici nekoliko dana.

Bonus video: