SZO proglasila vanrednu situaciju zbog majmunskih boginja: Rizik na globalnom nivou "umjeren", u Evropi "visok"

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus kazao je na konferenciji za novinare da je donio odluku o vanrednom zdravstvenom stanju, proglasio uprkos tome što stručni odbor SZO nije mogao postići konsenzus

21619 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2022. 18:00h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je u subotu 23. jula globalnu vanrednu situaciju zbog širenja majmunskih boginja.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus kazao je na konferenciji za novinare da je donio odluku o vanrednom zdravstvenom stanju, proglasio uprkos tome što stručni odbor SZO nije mogao postići konsenzus.

"Znam da ovo nije bio lak ni jednostavan proces i da postoje različita stajališta među članovima. Imamo epidemiju koja se brzo proširila svijetom, putem novih načina prenosa o kojima premalo znamo", kazao je on, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Gebrejesus je naveo da je rizik na globalnom nivou "umjeren", osim u Evropi gdje je "visok".

Istakao je da se epidemija brzo proširila svijetom i da je procjena da je ona od međunarodnog značaja.

"Više od 16.000 slučajeva prijavljeno je do sada u 75 zemalja. Do danas je bilo pet smrtnih slučajeva", dodao je Gebrejesus.

Globalna hitna situacija najviši je nivo upozorenja SZO, ali ne znači nužno da je bolest posebno prenosiva ili smrtonosna, piše Rojters.

SZO je prethodno proglasila vanredno stanje zbog kriza javnog zdravstva uslijed pandemije koronavirusa, epidemije ebole u zapadnoj Africi 2014. godine, virusa zika u Latinskoj Americi 2016, i napora da se iskorjeni dječija paraliza.

Odluka SZO osmišljena je kako bi pokrenula međunarodni odgovor na epidemiju, što bi moglo otključati finansiranje i distribuciju vakcina.

Rast broja zaraženih majmunskim boginjama registrovan je od početka maja.

SZO je 23. juna sazvao vanredni sastanak stručnog Komiteta za vanredne situacije kako bi donio odluku o tome da li majmunske boginje predstavljaju "vanrednu zdravstvenu situaciju od međunarodne zabrinutosti", što je najviši stepen upozorenja u toj organizaciji.

Međutim, većina je savjetovala Gebrejesusu da situacija tada nije bila dovoljno alarmantna da bi se proglasio taj stepen uzbune.

Prema rezultatima ispitivanja objavljenog nedavno u "Medicinskom žurnalu", oko 95 posto slučajeva zaraze prenesena je seksualnom aktivnosti.

Oko 98 posto zaraženih su gej ili biseksualni muškarci.

Majmunske boginje su rijetko virusno oboljenje slično ovčijim boginjama. Simptomi su groznica, glavobolja i osip na koži.

Bonus video: