Makron: Još moguće oživljavanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu

Prema iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, Teheranu je ponuđeno ukidanje dijela sankcija koje su gušile njegovu privredu u zamjenu za drastično smanjenje njegovog nuklearnog programa stavljenog pod strogu kontrolu UN

7331 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron ocijenio je da je ponovno pokretanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine "i dalje moguće" pod uslovom da se "interveniše što je prije moguće", saopštila je Jelisejska palata poslije razgovora Makrona i iranskog kolege Ebrahima Raisija.

Makron je poslije nekoliko mjeseci obustave pregovora u Beču o oživljavanju sporazuma, izrazio razočarenje nedostatkom napretka i zatražio od Raisija da se Iran vrati na sprovođenje svojih obaveza prema nuklearnom sporazumu.

Prema iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, Teheranu je ponuđeno ukidanje dijela sankcija koje su gušile njegovu privredu u zamjenu za drastično smanjenje njegovog nuklearnog programa stavljenog pod strogu kontrolu UN.

Međutim, SAD su jednostrano istsupile iz sporazuma 2018. pod predsjedništvom Donalda Trampa i ponovo uspostavile kaznene mjere. Kao odgovor na to, Iran je postepeno odustajao od svojih preuzetih obaveza.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka, kao potpisnica u ime EU.

Bonus video: