FOTO i VIDEO Veliki požar se širi nacionalnim parkom Josemiti: Evakuisano više od 6.000 ljudi

"Vatra se ponaša poput eksploziva i to je velika poteškoća za vatrogasce", saopšteno je iz vatrogasne službe Kalifornije

7864 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dio američke države Kalifornije je pod vanrednim stanjem zbog velikog požara na otvorenom, koji se širi nacionalnim parkom Josemiti, zbog čega je evakuisano više od šest hiljada ljudi, a uništeno deset domova.

Požar Ouk se brzo proširio otkako se rasplamsao u petak, a vatrogasci su imali probleme da stave vatrenu stihiju pod kontrolu, prenio je BBC.

"Vatra se ponaša poput eksploziva i to je velika poteškoća za vatrogasce", saopšteno je iz vatrogasne službe američke države Kalifornije.

Tokom vanrednog stanja, koje je proglašeno u okrugu Mariposa, država Kalifornija, može da traži pomoć od federalnih službi u borbi protiv požara.

Oko 400 vatrogasaca i četiri helikoptera su poslati da ugase vatru.

Portparolka varogasne službe Kal Fajer Nataša Fouts rekla je da zvaničnici ne očekuju da će se uskoro suzbiti vatra.

Razmjere ovog požara ukazuju na zlokoban početak sezone požara u Kaliforniji, a zvaničnici navode da kombinacija suše, klimatskih promjena i velike vegetacije, predstavljaju veliki izazov i povećavaju šanse da se vatra brzo širi.

Toplotni talas zahvatio je veći dio Amerike, a konkretno u okrugu Mariposa je u subotu izmjereno 35,5 stepeni i očekuju se visoke temperature narednih deset dana.

Bonus video: