Referendum o novom ustavu Tunisa: Narušavanje demokratije, predsjedniku skoro potpuna vlast?

Kako navodi Rojters, nije jasno kada će biti objavljeni rezultati poslije zatvaranja birališta, ali uz malo očiglednog entuzijazma za glasanje kod većine Tunižana i bojkot glavnih stranaka, analitičari očekuju glas "za" sa malom izlaznošću

3452 pregleda 0 komentar(a)
Kais Said, Foto: REUTERS
Kais Said, Foto: REUTERS

Građani Tunisa glasaju danas na referendumu o novom ustavu.

Kritičari predsjednika Kaisa Saida pribojavaju se da će novi ustav da naruši demokratiju koja je nastala iz revolucije 2011. godine, dajući mu na taj način skoro potpunu vlast, prenosi Rojters.

Glasanje se održava na prvu godišnjicu od Saidovog raspuštanja parlamenta, kada je uspostavio vanredno stanje.

Podijeljene opozicione stranke u Tunisu nazvale su njegove poteze državnim udarom, koji rizikuje vraćanje Tunisa u autokratsku eru od prije revolucije i "zabijanje posljednjeg eksera u kovčeg ustanka arapskog proljeća 2011. godine".

Kako navodi Rojters, nije jasno kada će biti objavljeni rezultati poslije zatvaranja birališta, ali uz malo očiglednog entuzijazma za glasanje kod većine Tunižana i bojkot glavnih stranaka, analitičari očekuju glas "za" sa malom izlaznošću.

Prema Saidovim pravilima za referendum, za usvajanje novog ustava nije potreban minimalni nivo učešća među 9,2 miliona registrovanih birača.

On je naveo da će ustav stupiti na snagu kada budu objavljeni konačni rezultati, ali nije rekao šta će se desiti u slučaju da ga birači odbace.

Skoro sve glavne političke partije i organizacije civilnog društva u državi osudile su njegov jednostrani pristup prepravljanju ustava i legitimnosti referenduma, ali nijesu uspjele da izgrade jedinstveni front.

Bonus video: