Tajvan održao redovne vojne vježbe: Odbrana ako Kina napadne

Kada je vazdušna uzbuna proglašena, policija je nasumično odabrane putnike u metrou usmjeravala ka skloništima

2394 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Taipeija, Foto: Reuters
Detalj iz Taipeija, Foto: Reuters

Tajvan je danas u prijestonici Taipeiju izveo redovnu vojnu vježbu za odbranu u slučaju napada Pekinga.

U Taipieiju je proglašena vazdušna uzbuna, a vojska je u okviru petodnevne godišnje vježbe "Han Kuang" izvela udružene vazdušne i pomorske manevre, kao i mobilizaciju tenkova i vojnika.

Kada je vazdušna uzbuna proglašena, policija je nasumično odabrane putnike u metrou usmjeravala ka skloništima.

Kina i Tajvan imaju zasebne vlade od kraja kineskog građanskog rata, vođenog od 1945. do 1949. godine. Tajvan od tada faktički funkcioniše kao nezavisna država.

Peking se protivi bilo kakvim zvaničnim kontaktima tajvanske vlade sa drugim zemljama, jer Tajvan smatra svojom odmetnutom provincijom, koju treba pripojiti ako je potrebno i silom.

Na nedavne medijske navode o posjeti predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, Kina je reagovala oštro.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijang rekao je novinarima da bi ta posjeta "ozbiljno podrila suverenitet i teritorijalni integritet" Kine.

Pelosi, poznata po oštroj kritici Pekinga, nije potvrdila da će otići na Tajvan, ali je predsjednik SAD Džozef Bajden prošle nedjelje izjavio da američki vojni zvaničnici vjeruju da njena posjeta "nije dobra ideja".

Bonus video: