Južna Koreja se primakla ratu u Ukrajini

Oklijevanje nekih drugih država da pošalju oružje povećava interesovanje za južnokorejsku ponudu, kažu analitičari

17298 pregleda 3 komentar(a)
Tenk “K2 Black Panther” južnokorejskog proizvođača Hyundai Rotem na izložbi u Seulu, Foto: Rojters
Tenk “K2 Black Panther” južnokorejskog proizvođača Hyundai Rotem na izložbi u Seulu, Foto: Rojters

Najveći ugovor o naoružanju koji je Južna Koreja ikad sklopila učiniće je velikim snabdjevačem oružja koje je preplavilo Evropu od početka rata u Ukrajini. Prodaja Poljskoj, članici NATO-a, obuhvata više od 1.600 tenkova i haubica i skoro 50 borbenih aviona.

Južnokorejski i poljski zvaničnici potpisali su okvirni sporazum u srijedu u Varšavi, u nagodbi koju Poljska opisuje kao ključni dio svojih napora da se ponovo naoruža dok traje rat u Ukrajini, kojoj je poslala najmanje 1,7 milijardi dolara vojne pomoći, piše Rojters.

Obim i brzina sporazuma vrijednog više milijardi dolara iznenadili su neke analitičare s obzirom na to da Poljska takođe kupuje dodatne tenkove "abrams" od SAD i u sporu je s Njemačkom oko zahtjeva da dobije još tenkova "leopold".

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao je da je Južna Koreja jedini igrač koji može dovoljno brzo da obezbijedi novo oružje.

"Od izuzetne je važnosti da se prve haubice i tenkovi isporuče ove godine", rekao je na ceremoniji potpisivanja.

Za države istočnog bloka NATO-a mogućnost saradnje s Južnom Korejom je posebno interesantna, kaže Oskar Pjetrevič, analitičar Poljskog instituta za međunarodne poslove (PISM).

"Rat u Ukrajini je stimulans za vojnu industriju Južne Koreje. Interesovanje za ponudu Južne Koreje može biti još veće ako se uzme u obzir ogromno razočarenje država istočnog bloka NATO-a stavom Njemačke", rekao je Pjetrevič.

Oklijevanje nekih drugih država da djeluju, otvorilo je tu mogućnost, rekao je Ramon Pačeko Pardo iz Briselske škole upravljanja.

"Neko mora da naoruža Ukrajinu i Južna Koreja koristi tu priliku", rekao je.

I poslovna šansa i politički gest

Seul, međutim, nije spreman da prizna da prodaja ima ikakve veze s Ukrajinom.

Politika Južne Koreje kao saveznika SAD je da neće snabdijevati Ukrajinu smrtonosnom pomoći i nastoji da izbjegne da naljuti Rusiju - kako iz ekonomskih razloga, tako i zbog uticaja koji Moskva može vršiti na Sjevernu Koreju, piše Rojters.

Na pitanje da li je ovaj sporazum signal veće umiješanosti u ukrajinski sukob, južnokorejski ministar spoljnih poslova Park Đin je naglasio da je on sklopljen samo bilateralno s Poljskom.

Poljska je već poslala Ukrajini neke od svojih haubica AHS Krab, koje se prave od djelova iz Južne Koreje. Jedan bezbjednosni izvor je rekao da se za takve transfere može zahtijevati odobrenje Seula.

Politika Južne Koreje kao saveznika SAD je da neće snabdijevati Ukrajinu smrtnosnom pomoći i nastoji da izbjegne da naljuti Rusiju - kako iz ekonomskih razloga, tako i zbog uticaja koji Moskva može vršiti na Sjevernu Koreju

Južnokorejska uprava za nabavku naoružanja saopštila je da ona ne potvrđuje detalje o pojedinačnim odobrenjima izvoza, ali je navela da se najnoviji sporazumi s Varšavom ne odnose na pomaganje Ukrajini, već imaju za cilj da osnaže vojne snage Poljske.

"Mislim da je to djelimično poslovna šansa, ali takođe i politički gest", ocijenio je Pačeko Pardo.

"Južna Koreja će pretrpjeti štetu od ovoga u smislu odnosa s Rusijom, tako da postoji taj politički izbor."

Dugoročni planovi

Uvozno-izvozna banka Koreje saopštila je da je izvoz oružja te zemlje dostigao rekord od preko sedam milijardi dolara prošle godine, ali da će ga ovaj sporazum moguće zasjeniti.

Zvaničnici nisu potvrdili njegovu vrijednost, ali samo borbeni avioni koštaju oko tri milijarde dolara, prema podacima proizvođača Korejska vazduhoplovna industrija (KAI), a Poljska je saopštila da je to jedna od njenih najvažnijih i najvećih vojnih porudžbina proteklih godina.

Američka firma za vojnu analitiku Forecast International saopštila je da bi taj sporazum mogao biti veći od ukupnog ovogodišnjeg poljskog izdvajanja za odbranu od 14,1 milijarde dolara.

"To je kao da se sve naše kompanije, velike i male, udruže da rade na jednom projektu tokom cijele godine, tako da je ogroman", izjavio je Eom Hjo-sik, bivši izvršni direktor u konglomeratu Hanwha i vojni oficir u penziji.

Blaščak je rekao da se sporazum ne odnosi samo na "popunjavanje rupa u našim oružanim snagama" i da predstavlja "strateški pristup" uključujući tehnološke transfere koji će omogućiti Poljskoj da proizvodi veliki broj komada južnokorejskog oružja i sarađivati sa Seulom dugo u budućnosti.

Marijuš Blaščak tokom posjete Kijevu
Marijuš Blaščak tokom posjete Kijevufoto: Reuters

Među oružjem koje je obuhvaćeno sporazumom su varijante tenka K2 Black Panther, proizvođača Hyundai Rotem, i samohodna haubica K9 Thunder proizvođača Hanwha Defense.

Hanwha Defense je saopštio da planira da oformi ogranak u Poljskoj s ciljem širenja evropskog vojnog izvoza, uključujući K9, oklopna vozila Redback i navođene rakete.

Rojters piše da će prva faza sporazuma obuhvatiti 180 tenkova i 48 haubica, a prve isporuke se očekuju ove godine. Druga faza će obuhvatiti više od 800 tenkova i 600 haubica, a do 2026. će se oboje proizvoditi u Poljskoj, rekao je Blaščak.

On je dodao da će prvi avioni FA-50, koji se mogu koristiti za obuku, ali i u borbi, stići sredinom sljedeće godine. KAI je saopštio da će pomoći poljskoj vladi i kompanijama da uspostave pogone za održavanje, obuku i proizvodnju, za koje se nada da bi joj na kraju mogli pomoći da proda 1.000 FA-50 na globalnom nivou, kao i da izazove interesovanje za svoj avion nove generacije KF-21.

Bonus video: