SAD: U poplavama u Kentakiju stradalo najmanje 16 ljudi, mnogi spas tražili na krovovima

Guverner Kentakija Endi Bešir izjavio je da među nastradalima ima i djece, i da bi pravi broj žrtava mogao da bude i više nego duplo veći

4241 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Kentakija, Foto: Reuters
Detalj iz Kentakija, Foto: Reuters

U jakim kišama u američkoj državi Kentaki stradalo je najmanje 16 ljudi, a mnogi su morali da potraže spas na krovovima zgrada.

Od vode koja se slila sa planina nabujali su vodotokovi, poplavljene su kuće, poslovne zgrade i putevi duž cijelog istočnog Kentakija.

Djelovi američkih država Virdžinija i Zapadna Virdžinija takođe su pogođeni jakim poplavama.

Guverner Kentakija Endi Bešir izjavio je da među nastradalima ima i djece, i da bi pravi broj žrtava mogao da bude i više nego duplo veći.

"Tužne vijesti su da je za sada potvrđeno 16 stradalih, i taj broj će biti mnogo veći", rekao je Bešir.

On je dodao da se u nekim oblastima voda neće povući do narednog dana i da su potrage za nestalima u toku.

Bešir je naveo da su "stotine porodica izgubile sve".

Predsjednik SAD Džozef Bajden proglasio je vanrednu situaciju na federalnom nivou, kako bi novac iz federalnog budžeta mogao da bude proslijeđen kao pomoć desetinama okruga u državi Kentaki, koji su pogođeni poplavama.

Oluja je pogodila oblast Apalačkih planina, gdje su mjesta i kuće izgrađeni na strmim obroncima planina ili duboko u uvalama između njih, gdje tokovi vode mogu brzo da se povećaju.

Vojnici nacionalne garde poslati su u najteže pogođene oblasti i otvorena su skloništa za osobe koji su morale da napuste svoje domove.

Bonus video: