Srušio se dio silosa koji je "preživio" stravičnu eksploziju u Bejrutu prije dvije godine VIDEO

"Pedeset godina star i 48 metara visok gigantski silos je izdržao snagu eksplozije u avgustu 2020. godine, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, a oko 6.000 je ranjeno - tada je od razaranja zaštitio zapadni dio grada"

9772 pregleda 0 komentar(a)
Trenutak kada se srušio dio silosa, Foto: Printscreen Twitter/ Joyce Karam
Trenutak kada se srušio dio silosa, Foto: Printscreen Twitter/ Joyce Karam

Dio velikog silosa za žito, koji je oštećen u razornoj eksploziji u Bejrutu prije dvije godine, srušio se poslije požara koji je tinjao sedmicama.

Nije se odmah znalo da li je neko povrijeđen u rušenju sjevernog bloka silosa, koje je zvučalo kao eksplozija, prenosi N1.

Asad Hadad, generalni direktor Lučkog silosa, rekao je za AP da je "sve pod kontrolom", ali opasnost nije tada sasvim prošla. Nekoliko minuta kasnije prašina se slegla i ponovo je zavladala tišina.

Jusef Malah iz Odeljenja za civilnu zaštitu upozorio je međutim da mogu da se sruše i drugi dijelovi gigantskog silosa.

Pedeset godina star i 48 metara visok gigantski silos je izdržao snagu eksplozije u avgustu 2020. godine, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, a oko 6.000 je ranjeno - tada je od razaranja zaštitio zapadni dio grada.

Ovog mjeseca je izbio požar u sjevernom bloku silosa usljed fermentisanja zrna.

Vatrogasci i libanski vojnici nisu mogli da ugase vatru i ona je tinjala nedjeljama, a neprijatan miris se širio po gradu. Ubrzo se odustalo od takvih nastojanja, jer je vlaga samo pogoršala stanje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je kasnije objavilo da se požar proširio pošto je zahvatio električne kablove u blizini.

Ministarstva ekologije i zdravlja prošle nedjelje su dala instrukcije stanovnicima koji žive kraj luke u Bejrutu da ostanu u svojim domovima i dobro provjetrenom prostoru, a da napolju nose maske.

Stanovnike je neprijatan miris podsjećao na traume koju su doživeli zbog eksplozije.

Libanski Crveni krst podijelio je onima koji žive u blizini maske KN-95 i zvaničnici su naredili vatrogascima i lučkim radnicina da se ne približavaju silosima.

Emanuel Diran, francuski građevinski inženjer koji se dobrovoljno prijavio da bude član državnog tima eksperata, izjavio je još ranije za AP da je oštećeni silos oslabljen požarom što je očito ubrzalo pad.

Libanske vlasti su prethodno upozorile da se rušenje silosa očekuje. To se danas i dogodilo, a sa mjesta rušenja podigao se veliki oblak prašine.

U aprilu je Vlada Libana odlučila da silos sruši, ali je ta odluka suspendovana zbog protesta porodica žrtava i preživjelih. Oni su smatrali da u silosima možda ima dokaza korisnih za istragu, te da bi mogao da ostane kao spomenik tragičnog incidenta.

Istraga je pokazala da su visoki bezbjednosni i zvaničnici vlade znali da je opasan materijal uskladišten u luci, ali niko do sada nije optužen.

Tada je eksplodiralo gotovo 3.000 tona amonijum nitrata, visokoeksplozivnog materijala, koji se koristi za đubrivo.

Osumnjičeni zvaničnici su tužili sudiju koji je vodio istragu, pa je ona suspendovana od decembra.